Gura uscata (xerostomia): cauze, simptome si tratament

Cu toții am simțit măcar o dată o senzație de uscăciune a gurii în special dimineața. este o consecință a scăderii fluxului salivar și în general este determinată de diverși factori cum ar fi: stresul cotidian, hidratare precară sau o anumită medicamentație. Mai mult, somnul agitat poate fi cauza sindromului de gură uscată. 

Dacă îți persistă această senzație pe o perioadă de timp mai îndelungată este posibil să ai o afecțiune de sine stătătoare care se numește xerostomie. Acest sindrom are nevoie de tratament pentru a dispărea. Dacă este lăsat netratat, poate duce la alte afecțiuni cum ar fi afte, inflamații bucale, afecțiuni ale dinților sau ale gingiilor. Mai poți suferi de afecțiuni ale tractului digestiv. 

De ce se întâmplă acest lucru? Saliva are un rol de lubrifiere a cavității bucale, de protecția a dinților și gingiilor prin intermediul controlului bacterian. Mai mult, facilitează procesul de masticație și de înghițire al alimentelor. Totuși unii oameni se plâng că au prea multă salivă în cavitatea bucală, iar alții se plâng că nu au suficientă salivă și au senzația de gură uscată.  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *