Tratament parodontoza

Aceasta boala, cunoscuta in limbajul de specialitate sub numele de „parodontoza” sau „parodontopatie”, este o inflamatie a tesuturilor care sustin dintii: gingia, ligamentele si osul de sub ea.

Aceasta este strans legata de nivelul placii bacteriente din cavitatea bucala precum si de calitatea igienei dentare. In timp, placa bacteriana se transforma in tartru care afecteaza atat gingiile, cat si osul care sustine dintii. De obicei, problemele parodontale incep sa fie foarte evidente in jurul varstei de 40 ani. Daca pacientii le ignora, si nu fac niciun demers pentru a stopa evolutia bolii, sansele de pastrare a dintilor se reduc semnificativ dupa varsta de 50 de ani. De aceea este foarte important sa recunoastem primele semne ale paradontozei: gingii dureroase de culoare inchis sau violet, care sangereaza sau au inceput sa se retraga. De indata ce apar aceste semne, se recomanda un consult medical.

CUM SE TRATEAZA PARADONTOZA

Daca boala este intr-un stadiu incipient tratamentul consta in sedinte de igienizare, facute acasa si sedinte de igienizare profesionala facute la cabinet.

In cazul in care boala a afectat gingia si zona dintre gingie si dinte, se realizeaza chiuretaj in camp inchis, ce consta in curatarea cu ajutorul unui instrument special a tesutului perimat dintre gingie si os si spalarea cu substante antiseptice a acestei zone pentru indepartarea bacteriilor.Aceasta manopera nu este dureroasa, fiind efectuata sub anestezie. In functie de stadiul bolii, poate fi nevoie ca aceasta manopera sa fie repetata la 2-3 luni.