Protezele fixe: O soluție excelentă pentru zâmbetul tău perfect

Protezele fixe reprezintă o soluție excelentă pentru restaurarea zâmbetului și înlocuirea dinților lipsă sau deteriorați. Acestea sunt dispozitive dentare fixe, care sunt atașate permanent pe dinții naturali sau pe implanturi dentare și nu pot fi îndepărtate de către pacient.

TIPURI DE PROTEZE FIXE:

1. Coroane dentare: Acestea sunt proteze fixe care acoperă complet un dinte natural deteriorat sau reconstruit, restabilindu-i forma, funcția și aspectul estetic.


2. Punți dentare: Punțile sunt proteze fixe utilizate pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă. Acestea sunt susținute de dinții naturali adiacenți sau de implanturi dentare.


3. Proteze dentare hibride: Aceste proteze fixe combina coroanele dentare și punțile dentare și sunt utilizate pentru restaurarea mai multor dinți lipsă sau în cazurile de edentație totală.

PROCESUL DE REALIZARE A PROTEZEI FIXE:

- Evaluare inițială: Medicul dentist va examina starea orală, va realiza radiografii și va discuta cu pacientul despre opțiunile disponibile și obiectivele estetice.
- Prepararea dinților: În cazul coroanelor dentare sau punților dentare, dinții naturali vor fi pregătiți prin îndepărtarea unei porțiuni mici de smalț pentru a permite așezarea protezei.
- Amprentele dentare: Se vor realiza amprente precise ale dinților pregătiți și ale arcadelor dentare, care vor fi trimise la laboratorul dentar pentru fabricarea protezei.
- Confecționarea protezei: Tehnicienii dentari vor folosi amprentele pentru a crea o proteză personalizată, care se va potrivi perfect cu restul dinților și ața dinții lipsă.
- Fixarea protezei: După finalizarea protezei, aceasta va fi cimentată permanent pe dinții pregătiți sau pe implanturile dentare, asigurându-se o potrivire precisă și o funcționalitate optimă.

AVANTAJELOR PROTEJELOR FIXE:
- Estetică îmbunătățită: Protezele fixe sunt create pentru a se potrivi perfect cu restul dinților naturali, oferind un aspect estetic excelent și un zâmbet frumos.
- Restaurarea funcționalității: Protezele fixe permit pacientului să mestece și să vorbească în mod normal, fără restricții.
- Stabilitate și confort: Deoarece protezele fixe sunt fixate în mod permanent pe dinții naturali sau pe implanturi dentare, oferă o stabilitate excelentă și un confort sporit. - Prevenirea problemelor asociate cu dinții lipsă: Protezele fixe ajută la menținerea alinierii corecte a dinților și previn problemele asociate cu dinții lipsă, cum ar fi migrarea dinților adiacenți sau suprasolicitarea articulațiilor temporomandibulare.

Este important să consulți un medic dentist pentru a discuta opțiunile de proteze fixe și pentru a evalua dacă acest tip de tratament este potrivit pentru tine. Un dentist profesionist îți poate oferi sfaturi și recomandări personalizate pentru a-ți atinge obiectivele dentare și pentru a obține un zâmbet perfect.