Zahărul, sănătatea dentară, nutriția, obezitatea și bolile cronice

Zahărul, sănătatea dentară, nutriția, obezitatea și bolile cronice

Sănătatea dentară este una dintre principalele preocupări ale noilor ghiduri publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS, consumul de zaharuri pentru adulți și copii) – care combate consumul de zaharuri libere, cu scopul de a reduce consumul de astfel de substanțe până la un nivel aflat sub 10% din consumul nostru zilnic de calorii totale.

Un studiu publicat în septembrie 2014 a susținut că aportul de zahăr la nivel mondial ar trebui să fie redus la jumătate pentru a combate eficient apariția cariilor dentare – și a indicat ca țintă ideală un nivel de 3% din totalul caloriilor zilnice ingerate.

Răspunsurile industriei zahărului în 1960, cu privire la știința sănătății dentare, suscită interesul comunității cu privire la modul în care aceasta continuă să reacționeze până în prezent, inclusiv la preocupările legate de obezitate.

Zaharurile se găsesc în mod natural în dietă, dar sunt, de asemenea, adăugate la alimente și băuturi de către producători, care își manifestă, pe de altă parte, „îngrijorările sporite” cu privire la rolul zaharurilor în afecțiunile dentare, în special în cazul cariilor dentare. La nivel global, „bolile dentare sunt afecțiunile netransmisibile cele mai răspândite”, spune organizația medicală internațională.

Și care este, de asemenea, îngrijorată de dovada că aportul mai mare de acest gen de energie sub formă de calorii:

• Reduce consumul de alte alimente sănătoase
• Conduce la creșterea în greutate
• Crește riscul de boli cronice.

Autorii care și-au regăsit concluziile publicate într-o arhivă istorică a industriei zahărului au de-a face cu opoziția sa continuă în 2014, când liniilor directoare care au fost elaborate, li s-a promis „o examinare atentă.”

Autorii reușesc, de asemenea, să pună întrebări despre influența asupra modificărilor aduse tabelelor nutriționale care apar pe produsele alimentare ambalate în SUA – propunerile US Food and Drug Administration privind acest subiect fiind deja închise pentru consultare în luna august 2014.

Este necesar controlul, spun autorii, „pentru a ne asigura că interesele industriei nu înlocuiesc golurile rămase în politica de sănătate publică.”

Sursa: Medical News Today

Lasă un Răspuns