Un ingredient ieftin din pasta de dinţi poate prezice riscul de boli cardiovasculare

Un ingredient ieftin din pasta de dinţi poate prezice riscul de boli cardiovasculare

Un ingredient ieftin care se găseşte în pasta de dinţi, fluorura de sodiu, poate ajuta la detectarea zonelor specifice din artere unde, la un moment dat, s-ar putea forma cheaguri de sânge, ce pot determina apariția bolilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul şi accidentele cerebrale.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au descoperit o modalitate prin care această substanţă este injectată pacienţilor, împreună cu un compus radioactiv, în concentraţie foarte mică. Substanţa se ataşează calciului instabil prezent în artere, acest mineral fiind un compus cheie din depozitele de grăsime, numite plăci, responsabile de apariţia aterosclerozei.

Când aceste depozite devin instabile, aglomerarea lor în fluxul sanguin duce la formarea cheagurilor sangvine, care pot cauza accidente vasculare şi infarct.

Cercetătorii au descoperit că, datorită utilizării fluorurii de sodiu, depozitele cu risc pot fi observate mai bine în timpul tomografiilor, potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Nature Communications.

Specialiştii au declarat, de asemenea, că procedura este mai degrabă puțin invazivă şi poate ajuta la detectarea în stadii incipiente a acestor depozite de calciu instabile.

În Marea Britanie, ateroscleroza şi maladiile vasculare asociate acesteia constituie cea mai importantă cauză de deces, provocând anual moartea a aproximativ 124.000 de persoane.

Detectarea incipientă a riscurilor poate permite efectuarea unor intervenţii chirurgicale care să elimine problema, iar noua procedură poate ajuta la dezvoltarea unor noi medicamente.

Sursa: Daily Mail

Lasă un Răspuns