Un biomaterial rezistent are potențialul de a reduce sensibilitatea dinților

Un biomaterial rezistent are potențialul de a reduce sensibilitatea dinților

Pierderea stratului de smalț care acoperă dinții are ca rezultat afectarea sensibilității noastre dentare odată cu creșterea riscului de carii, inflamații ale pulpei dentare și alte boli asociate. Recent, oamenii de știință au produs un nou material biocompatibil care, în cele din urmă, reconstruiește smalțul afectat, reduce sensibilitatea dinților și este mult mai rezistent în timp decât tratamentele actuale.

Chun-Pin Lin, un profesor de stomatologie de la Universitatea Națională din Taiwan, și colegii săi au raportat în revista ACS Nano, modul în care au reușit să dezvolte noul material, care inițial a fost testat pe câini.

Pierderea smalțului dentar expune un strat de material moale, poros, denumit dentină, care este plin de mii de canale mici sau tubuli care intră adânc în pulpa dintelui în locul în care se află nervii. Când tubulii dentinei sunt expuși, căldura și frigul devin adversari care ajung mai ușor la nervii care stau la baza dintelui.

Tratamentele actuale – cum ar fi pasta de dinți specială care include materiale de etanșare – lucru prin blocarea tubilor la suprafața dentinei expuse. Dar aceste sigilii nu durează, ele dispar odată cu mestecatul și periajul.

Noul material generează o „barieră biomimetică de dentină cristalină”

În lucrarea lor, prof Lin și echipa sa descriu modul în care au preparat și testat un material cu acțiune rapidă, biocompatibil care conține principalele elemente găsite în dinți: calciu și fosfor.

Aplicat pe dinți sub formă de pastă, sigiliile din biomaterial închid canalele de la nivelul dentinei expuse pentru a produce ceea ce echipa descrie ca o „barieră biomimetică de dentină cristalină.”

Pentru a prepara materialul, echipa a produs un șablon pe bază de siliciu conținând particule de carbonat de calciu de dimensiuni nanometrice și amestecate cu acid fosforic (H3PO4). Acest lucru a permis ionilor de calciu și fosfat să își croiască o cale adâncă în canalele dentinei și să se cristalizeze în diferite forme de fosfat de calciu.

Uzura prin periaj prea frecvent sau aspru poate dăuna dinților sensibili

Una din afecțiunile dinților sensibili este uzura prin periaj prea aspru, folosind o perie cu peri prea duri. Acest lucru poate eroda smalțul și expune dentina.

Pentru a reduce sensibilitatea dinților, folosiți o perie cu o perie cu peri moi, având grijă în jurul gingiilor pentru a nu deteriora sau elimina țesutul acestora. De asemenea, nu uitați să folosiți ața dentară regulat odată cu periile interdentare. Ideea este de a curăța ușor resturile alimentare și placa acumulată. Puteți folosi, de asemenea, o pasta de dinți concepută pentru dinți sensibili.

Sursa: Medical News Today

Lasă un Răspuns