Țigările electronice sunt la fel de dăunătoare ca tutunul pentru sănătatea orală

Țigările electronice sunt la fel de dăunătoare ca tutunul pentru sănătatea orală

Țigările electronice sunt adesea comercializate ca o alternativă mai sigură pentru țigarete convenționale. Când vine vorba de sănătatea orală, cu toate acestea, noile cercetări sugerează că acestea pot fi la fel de dăunătoare ca fumatul.

Într-un studiu publicat în revista Oncotarget, cercetatorii au anunțat că substanțele chimice prezente în țigara electronică cu vapori sunt la fel de dăunătoare – în unele cazuri, mai dăunătoare – pentru celulele epiteliale ale țesutului bucal ca fumul de tutun.

Astfel, prejudiciile determinate de țigările electronice pot include o serie de probleme de sănătate orală, printre care se numără boli gingivale, pierderea dinților, și cancer oral.

Țigările electronice sunt dispozitive cu baterii care conțin un mecanism de încălzire și un cartuș, care conține o soluție lichidă. Dispozitivul de încălzire vaporizează lichidul – de obicei, atunci când utilizatorul „pufăie” aparatul – iar vaporii rezultați sunt inhalați.

În timp ce lichidele țigărilor electronice nu conțin tutun – o componentă extrem de dăunătoare a țigaretelor convenționale – acestea conțin nicotină și alte substanțe chimice, inclusiv agenți de aromatizare.

În conformitate cu prevederile Centrelului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), gradul de utilizare a țigărilor electronice a crescut în ultimii ani, în special în rândul tinerilor. În 2015, 16 la sută dintre elevii de liceu au raportat utilizarea dispozitivelor, în comparație cu doar 1,5 la sută în 2011.

Țigările electronice sunt considerate de mulți consumatori fi mai sigure decât fumatul convențional, mai ales pentru că dispozitivele sunt relativ noi pe piață, și se cunosc puține detalii despre efectele pe termen lung ale fumatului cu vapori asupra sănătății.

Cercetătorii au descoperit că celulele expuse la extracte din vaporii de ţigară electronică erau mult mai susceptibile să sufere modificări ale ADN-ului decât celulele ne-expuse. În mod concret, celulele expuse au suferit ruperi ale lanţului ADN şi, în plus, erau susceptibile la apoptoză şi necroză. Faptul că aceste efecte apar si în absenţa nicotinei sugerează că alte substanţe prezente în vapori sunt la originea lor.

Sursa: MedicalNewsToday

Lasă un Răspuns