Ți-e teamă de stomatolog? Alege inhalosedarea.

Ți-e teamă de stomatolog? Alege inhalosedarea.

Intri în panica la gândul că trebuie să-ți vizitezi stomatologul, sau ești în fata cabinetului și nu ai curaj sa intri, mirosul și aparatele pe care le vezi acolo e fac sa simți fluturi în stomac sau, mai rău, îți provoacă senzație de leșin? Cu siguranță faci parte din categoria persoanelor cărora le este frica de stomatolog.

Teama de stomatolog sau dentofobia este o problemă destul de des invocată de cei care evită să își rezolve problemele apărute la nivelul cavității bucale. De foarte multe ori, pacienții ajung în ultimul moment pe scaunul medicului dentist tocmai din această cauză, iar problemele care mai ieri erau minore, ajung să le dea multe bătăi de cap.

Acestor categorii de pacienți li se recomandă, din ce în ce mai des în ultimul timp, inhalosedarea. Denumirea aparține unei noi tehnici de anestezie stomatologică, folosită pe scară largă în SUA și Europa, și de ceva timp și în România. Este o tehnică ce poate fi aplicată aproape tuturor pacienților, dar medicii o recomandă în special celor care au teamă accentuată față de tratamentele stomatologice indiferent dacă sunt adulți sau copii.

Ce presupune această operațiune?
Scopul acestei tehnici este de a ajuta pacientul să ajungă într-o stare de relaxare, astfel încât să se poată simți confortabil pe scaunul stomatologic iar tratamentul să rămână o experiență plăcută.

Procedura de anesteziere presupune aplicarea unei măști nazale cu ajutorul căreia se inhalează un amestec de protoxid de azot în combinație cu oxigen, denumit și gaz ilariant care are atât proprietăți sedative, cât și ușor analgezice. Acest gaz induce totodată o stare de relaxare, de bine.

Care este starea pacientului în timpul ședinței de inhalosedare? Este conștient, poate colabora cu medicul stomatolog?

În cursul tratamentului, pacientul va resimți o stare de relaxare generală, și uneori, senatii de furnicături, în general la nivelul extremităților (la degetele de la mâini și de la picioare). Totuși, pacientul rămâne conștient, colaborează cu medicul și poate răspunde la stimuli.

 Este necesară prezența unui medic anestezist?

Nu, pacientul nu trebuie să fie pregătit neapărat de medicul A.T.I (anestezist). Acesta metodă poate fi aplicată și de către medicii stomatologi care au cunoștințe teoretice și practice în tehnica administrării inhalosedarii în cabinetul de stomatologie.

Care este compoziția gazului folosit pentru inhalo-sedare?

Este un gaz care se găsește în mod natural în aerul terestru și provine în principal din metabolismul unor bacterii. Intensitatea efectului analgezic depinde de starea psihica a pacientului. Protoxidul de azot poate avea atat efecte analgezice cat și de îndepărtare a anxietății, în funcție de doza administrată.

Care sunt riscurile în cazul acestui tip de intervenție?

După o evaluare corespunzătoare a stării generale a pacientului și folosirea tehnicii într-o manieră sigură și eficientă, riscurile sunt aproape inexistente. Exista, totuși, afecțiuni în cazul cărora inhalo-sedarea este interzisă:

 • Sarcina – primul trimestru (B12, acid folic)
 • Boli pulmonare cronice obstructive (cu excepţia astmului bronșic), pneumotorax
 • Congestie nazală persistentă sau obstrucţie
  Boli cardiace majore (cord pulmonar)
 • Tulburări emoţionale severe, lipsă discernământ sau dependenţe în tratamentul cu sulfat de bleomicină (cancer)_şi până la un an după
 • Tratament cu IMAO (tulburări psihice) – prezintă pericol din cauza variaţiilor
 • În activitatea catecholaminelor
 • Deficit de Vitamina Bl 2 sau anemie megaloblastică
 • Retinopatie diabetică sau orice proceduri oculare, preparate injectabile, sau intervenţii chirurgicale în ultimele 3 luni
 • AVC în antecedente ( nu tolerează concentraţii scăzute de oxigen )

Ce trebuie și ce nu trebuie să facă un pacient înainte de o ședință de inhalosedare?

Ca în cazul altor tipuri de sedare, această tehnică nu necesită o pregătire specială singura restricție fiind că pacientul să nu fi mâncat sau să fi băut cu 3-4 ore înainte și uneori, în funcție de situația clinică, pacientul va trebui să vină la clinică însoțit de o persoană.

De câte ori se poate repeta acest tip de anestezie și la ce interval de timp?

Inhalo-sedarea se poate face în ședințe repetate fără riscuri directe sau secundare, însă expunerea cronică, zilnică și de lungă durată,  poate fi dăunătoare într-o anumită măsură.

Cui îi este recomandat un astfel de tratament?

Indicația majoră pentru care este sugerat acest gen de anestezie este anxietatea, cu toate variațiile pe care le presupune aceasta a€“ frică, stres față de medic sau stomatologie. De asemenea, se pot enumera și alte cazuri specifice în care este recomandat tratamentul:

 • Implantologie, chirurgie, endodontie, parodontologie, protetica, odontologie
 • Afecţiuni cardiovasculare cu acordul medicului curanţi protoxidul scade necesarul de 02 la nivelul miocardului), aritmii, HTA cu tensiunea diastolică sub 100 mmHg )
 • Astm bronşic pentru că dispare stresul care poate declanşa o criză
 • Pacienţi cu reflex de vomă exagerat
 • Pacienţi la care anestezia locală nu poate fi folosită sau care nu se instalează complet
 • Epilepsie, N20 are proprietăți anticonvulsivante
 • Boala Parkinson împreuna cu doze mici de diazepam sau midazolam
 • Pacienţi cu afecţiuni hepatice, pentru ca nu se metabolizează în organism
 • Pacienți cu nevoi speciale ( handicapaţi)
 • Proceduri de lungă durată la copii

 Acest gen de tratament se poate aplica și copiilor?

Da, tratamentele de stomatologie pediatrică pot fi rezolvate cu mare succes dacă există un minim de colaborare medic-pacient. Se poate înregistra, însă, eșec dacă copilul plânge, se mișcă sau este agitat.

În timpul ședinței de inhalosedare se administrează și alt fel de anestezic?

Da, dacă se efectuează un tratament stomatologic care necesită anestezie locală (ex. extracție).

Cum se efectuează „trezirea” și cât durează efectul inhalosedarii?

Practic, nu se poate vorbi despre trezire, pentru că pacientul este conștient pe tot parcursul intervenției. Inhalosedarea are marele avantaj că poate fi atât controlabilă cât și modificată de la moment la moment în funcție de tratamentul stomatologic efectuat. Revenirea după inhalosedare este cea mai completă față de celelalte metode de anestezie a€“ ea se realizează în decurs de câteva minute, prin inhalarea de oxigen 100%. Pacientul poate părăsi imediat cabinetul, neavând nici o restricție.

2 comentarii

 1. Buna ziua,exista si cabinete in Valcea unde este posibil acest lucru ?

  • Da, vă așteptăm la cabinetele noastre,

   Cabinet Râmnicu Vâlcea ( Hartă aici)
   Aleea Ionel Geantă nr. 4 sc. B

   Cabinet Vlădești
   Com. Vlădești, în incinta Căminului Cultural

   Cabinet Olănești
   Băile Olănești, str. 1 Decembrie, nr. 6, bl. C, sc.B, parter (lângă C.E.C)
   ne puteți contacta la
   Telefoane

   RDS 0350 429 400

   E-mail

   contact[at]citysan.ro
   programare[at]citysan.ro

Lasă un Răspuns