Soluția viitorului pentru anestezia locală în intervențiile stomatologice: Injecția fără ac!

Soluția viitorului pentru anestezia locală în intervențiile stomatologice: Injecția fără ac!

Cercetătorii de la Universitatea MIT au dezvoltat o metodă care permite injectarea substanţelor în corpul uman fără utilizarea unui ac. Astfel, în prezent, medicii pot administra medicamente pacienţilor folosind un mic jet de înaltă presiune, ce pătrunde în piele fără a mai fi nevoie de ace.

Medicii stomatologi consideră că tehnologia concepută de specialiştii universităţii este o alternativă pentru persoanele cărora le este frică de ace sau suferă de anumite fobii. De asemenea, specialiștii vor aplica noua tehnologie pe dispozitive necesare pacienților care sunt nevoiți să își administreze singuri medicamente injectabile, cum sunt bolnavii de diabet.

Substanța folosită pentru anestezie pătrunde în corp cu o viteză similară cu cea a sunetului, de 340 de metri pe secundă. Noua invenţie poate fi folosită la viteze diferite, suportând de asemenea volume diferite. Injecția fără ac a specialiștilor de la MIT foloseşte un jet cu un diametru similar cu cel al trompei unui ţânţar, pe care oamenii nu o simt atunci când acesta o introduce în piele.

Recent, cercetătorii de la MIT au anunțat că lucrează la o variantă a dispozitivului care să poată fi folosită şi cu medicamentele sub formă de pudră, fluidizându-le pentru a putea fi inserate în piele într-o formă asemănătoare cu cea a unui lichid.

Copiii sunt, în general, pacienţi dificili pentru medicii stomatologi deoarece resimt foarte puternic frica față de tratament şi nu pot înţelege scopul acestuia.  Sistemul de injectare fără ac a anesteticului va permite medicului să administreze anestezia tuturor dinţilor printr-un procedeu minim invaziv.

Timpul redus de răspândire a anesteziei reduce de asemenea şi stresul provocat copiilor.  Având în vedere ca se administrează o anestezie locală de numai 0.3 ml chiar şi copii foarte mici pot fi trataţi astfel şi sunt cu adevărat încântaţi datorită injecţiei fără ac.  Stresul provocat părinţilor care îi însoţesc este, evident, redus datorită faptului că durata tratamentului se reduce semnificativ.

Mulţi adulţi se tem de seringile cu ac, dar şi de durerea provocată de tratamentul dentar. Această problemă poate fi evitată prin sistemul de injectare fără ac, însă trebuie știut că zona de aplicare a acestei variante de anestezie pentru dinţii permanenţi este limitată.

Sursa: GizMag

Lasă un Răspuns