Sănătatea gingiilor pare să se fi înrăutățit odată cu trecerea timpului

Sănătatea gingiilor pare să se fi înrăutățit odată cu trecerea timpului

Vechii romani știau să aibă grijă de gingiile lor mult mai bine decât o fac oamenii din zilele noastre.

Cercetătorii de la Kings College din Londra au stabilit ca doar 5 la sută din romani sufereau de boli ale gingiilor, spre deosebire de procentul de 30 la sută dintre oamenii de azi care se confruntă cu această problemă. Pe baza studiilor arheologice, cercetătorii au ajuns la concluzia că stilul de viață roman asigura o sănătate mai bună a gingiilor.

Informațiile au fost publicate într-un articol pentru prima dată în British Journal Dental.

Afecțiunile cavității bucale, cu toate acestea, s-au dovedit, totuși, o problemă majoră pentru acea perioadă istorică. Cercetătorii au descoperit după analizarea atentă a tuturor mostrelor de țesut că abcesele și infecțiile erau destul de frecvente.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au studiat 300 de cranii datate din perioada 200-400 AD. Craniile au aparținut unor persoane care aveau o vârstă estimată a fi undeva între 20 și 40 de ani.

Astăzi, fumatul, diabetul zaharat de tip 2 și consumul de alimente și băuturi nesănătoase determină existența unui risc mai mare de boli ale gingiilor.

În perioada actuală se poate spune cu siguranță că una din trei persoane vor arăta semne de boală majoră a gingiilor, ceea ce înseamnă un procent mult mai mare decât a fost înregistrat pentru vechii romani. Cu toate acestea, rezultatul studiului s-a dovedit a fi surprinzător pentru oamenii de știință, având în vedere abundența de infecții dentare și abcese cu care acei oameni aveau de-a face zi de zi.

Sursa: Dentistry Today

 

Lasă un Răspuns