Saliva protejează dinții împotriva cariilor mai mult decât se considera până recent

Saliva protejează dinții împotriva cariilor mai mult decât se considera până recent

Mucusul – acea parte a salivei în cantitate de 0,5% care nu este apă – conține mucine salivare, compuși care protejează în mod activ dinții de daunele produse de Streptococcus mutans, bacterie cauzatoare de afecțiuni dentare, potrivit unui nou studiu.

Anterior se credea că mucinele salivare – niște glicoproteine ​​de dimensiuni mari – aveau un rol ceva mai important decât să mențină mucusul din salivă alunecos și elastic, contribuind la accentuarea proprietăților de gel ale acesteia. Dar acum se pare că substanțele mucilaginoase joacă un rol activ în apărarea împotriva agenților patogeni și păstrarea microbiomului uman sănătos.

Cercetătorii au descoperit ca mucinele salivare nu modifică nivelurile de S. mutans nici nu ucid bacteriile în termen de 24 de ore. În schimb, acestea păstrează bacteriile suspendate într-un mediu lichid, iar acest lucru la rândul său, reduce capacitatea lor de a forma bio-filme pe dinți.

„Această descoperire este deosebit de importantă pentru S. mutans,” explică Frenkel, „pentru că provoacă doar apariția cariilor atunci când se atașează printr-un bio-filme pe suprafața dintelui.”

Un bio-film este o comunitate dens echipată de microbi care cresc pe suprafețe și se înconjoară cu polimeri lipicioși, care se secretă în timpul vieții acestora.

Frenkel, de asemenea, subliniază faptul că microbiomul oral – colecția de bacterii prietenoase din gură – este mai bine conservat când specii prezente în mod natural nu sunt uciși. „Situația ideală”, adaugă ea, „este de a atenua pur și simplu virulența bacteriană.”

Mucinele salivare pot opri bacteriile cauzatoare de carii dentare să formeze un bio-film

S. mutans provoacă cariile dentare în primul rând datorită atașarea lor pe suprafața dinților prin formarea unui biofilm de polimeri lipicioși.

Pe măsură ce bacteriile se dezvoltă sub protecția bio-filmului, produsele secundare ale acizilor organici și ai metabolismului acestora atacă smalțul dinților, cauzând carii.

Cercetătorii au încercat să afle pe parcursul studiului dacă mucinele salivare ar putea juca, de asemenea, un rol de protecție.

Frenkel spune că boli precum fibroza chistică, colita ulcerativă și astmul au fost puse în corelație cu probleme apărute în producția de mucină.

„Există tot mai multe dovezi că mucinele nu sunt doar o parte a mucusului de structură sau de protecție fizică, dar ele joacă un rol activ în protejarea gazdei de agenți patogeni și menținerea unui mediu microbian sănătos”, a adăugat ea.

Sursa: Medical News Today

Lasă un Răspuns