Punte dentară sau implant? Avantaje și dezavantaje

Punte dentară sau implant? Avantaje și dezavantaje

Atât implantul, cât şi puntea dentară sunt procedee folosite pe scară largă pentru reconstrucția spaţiilor rămase libere în urma extracţiilor dentare.

Refacerea arcadelor dentare este bine să fie realizată cât mai repede, imediat ce vindecarea osului s-a încheiat, pentru a preveni modificările majore ale anatomiei ce vor avea un impact major asupra dinţilor învecinați.

Puntea dentară este acea lucrare dentară care permite reconstituirea danturii care lipsește prin realizarea unei legături între aceştia şi dinţii „stâlpi” de la capetele breşei, (edentate). Acest tip de lucrare este indicată atunci când există dinţi care mărginesc breşa și care nu prezintă mobilitate avansată.

Foarte multe persoane se întreabă: care sunt avantajele implantului dentar față de puntea dentară sau proteza dentară? Există mai multe avantaje ale implanturilor dentare față de protezele și punțile dentare. Iată care ar fi acestea:

Avantajele și dezavantajele implantului dentar

Avantajul principal al implantului dentar este că acesta permite menținerea integrității dinților vecini, iar înlocuirea dintelui lipsă se va realiza cu o singură coroană și nu prin trei coroane ca în cazul punților, aceasta determinând și scăderea prețului total al lucrării. Estetica va avea, de asemenea, îmbunătățiri majore, deoarece coroana de pe implant se diferențiază mult mai greu de un dinte natural și poate fi realizată din materiale de calități superioare. Această intervenție se poate realiza la orice vârstă dacă sunt îndeplinite câteva condiții de bază care presupun stare generală bună de sănătate, o igienă orală eficientă și lipsa obiceiurilor vicioase cum sunt fumatul și alcool.

Singurele dezavantaje ale implantului țin mai mult de factorul psihologic, pacienții acceptă mai greu o intervenție chirurgicală și de prețul acestuia, care deși este puțin mai mare datorită materialelor moderne, el poate fi eșalonat, deoarece realizarea lucrării finale durează aproximativ 4-6 luni. De asemenea implantul necesită și o igienă riguroasă, iar lipsa acesteia va presupune existența riscului de pierdere a implantului.

Avantajele și dezavantajele punții clasice

Indicația majoră de restaurare protetică prin punte este situația în care dinții vecini sunt deja afectați de carii într-un procent destul de mare fiind necesară devitalizarea lor sau acoperirea cu o coroană, pentru a nu mai supune pacientul la încă o intervenție chirurgicală. Un dinte devitalizat (cu nervul scos) este casant prin lipsa vascularizației și se poate sparge ulterior extrem de ușor.

Principalul dezavantaj al punții este că se sacrifică dinții stâlpi sănătoși prin șlefuire, aceștia se devitalizează, existând riscul apariției unor complicații pulpare, oricât de corectă ar fi obturația de canal. De asemenea pot apărea și complicații parodontale și resorbții osoase în lipsa unei igienizări corecte și riguroase.

Însă, indiferent de alegerea pe care o considerați potrivită, este important să luați în considerare sfaturile specialistului stomatolog în ceea ce privește lucrările protetice care presupun restaurarea aspectului dentar inițial.

 

Lasă un Răspuns