Proteinele extrase din dinți ar putea fi un tratament promițător pentru regenerarea osoasă

oase-protezaPacienții care suferă de osteoporoză sau fracturi osoase ar putea beneficia de o nouă descoperire a unei proteine ​​care joacă un rol important în regenerarea osoasă, au declarat bio-inginerii de la Universitatea Queen Mary din Londra.

De obicei aflat în învelișul smalțului, care este o componentă importantă a dinților, oamenii de știință au descoperit că un segment parțial al proteinei numită statherin ​​poate fi utilizat pentru a semnaliza oaselor când să întrerupă sau să declanșeze creșterea.

„Ceea ce este surprinzător și încurajator la acest studiu este faptul că putem folosi acum această moleculă specială pentru a semnala celulelor să modifice creșterea oaselor în organism”, a declarat co-autorul dr. Alvaro Mata de la Școala QMUL de Inginerie și Știința Materialelor și Institutul de Bio-inginerie .

După publicarea în Jurnalul de Bio-materiale, echipa a creat membrane bioactive realizate din segmente de diferite proteine ​​pentru a arăta care proteină, în special, joacă rolul esențial. Ei au demonstrat efectele acestei stimulări într-un model de șobolan și au folosit tehnici analitice pentru a vizualiza și măsura țesutul calcifiat nou format.

Co-autorul dr. Esther Tejeda-Montes, de asemenea membru al Școlii de Inginerie și Știința Materialelor QMUL a declarat: „Beneficiul de a crea o membrană de proteine ​​cu ajutorul acestor molecule înseamnă că poate fi atât bioactivă cât și ușor de manipulat pentru a fi aplicată pe zonele afectate de traumatisme ale oaselor.”

Dr. Mata a adăugat: „Munca noastră permite posibilitatea de a crea grefe osoase robuste sintetice care pot fi reglate pentru a stimula procesul de regenerator natural, care este limitat în majoritatea alternativelor sintetice de grefă osoasă.”

Sursa: Medical News Today

 

Lasă un Răspuns