Propolisul – un produs natural eficient pentru sănătatea bucală

Propolis for DHCu toate că propolisul este bine cunoscut tuturor ca fiind antidotul răcelilor, puțini știu că miraculosul produs oferit de albine are largi întrebuințări şi în stomatologie. Astfel, propolisul s-a impus de-a lungul timpului ca anestezic local în unele intervenţii chirurgicale și nu în ultimul rând, ca agent antimicrobian și antibacterian natural.

Propolisul reprezintă un produs secundar al stupului dar nu mai puțin important decât mierea sau ceara. Albinele folosesc această substanţă răşinoasă, culeasă din diferite surse, pentru a o combina cu ceară care, folosite împreună, pot acoperi crăpăturile apărute în stup. În plus, propolisul este folosit pentru a izola corpii străini și anumiți intruși,  reprezentând o barieră naturală antibacteriană și anti-microbiană. Mult timp compoziția sa a rămas un mister pentru cercetători. Pe lista elementelor bioactive ale acestui produs apicol, se regăsesc astfel, o serie întreagă de vitamine, enzime, minerale şi componenţi antimicrobieni rezultați din prelucrarea polenului florilor sau plantelor de sezon. Propolisul poate îmbogăți compoziția pastelor de dinți deoarece galangina şi pinocembrina, două substanțe care se regăsesc în propolis, luptă împotriva cariilor dentare şi parodontopatiilor.

Propolisul sub formă de extras alcoolic poate fi folosit pentru efectul său anestezic şi anti-inflamtor în paradontoză, o inflamaţie puternică a gingiilor care poate afecta ţesutul osos şi care poate duce chiar şi la pierderea dinţilor. De cele mai multe ori, medicii recomandă mestecarea zilnică a unei bucăți mici de propolis. Substanțele, vitaminele și mineralele din propolis se descompun sub acțiunea salivei și a procesului de masticație și pot adera la stratul exterior al smalțului dentar pe o perioadă îndelungată. Totodată, acesta ajută la cicatrizarea rapidă a ţesutului moale şi osos în cazul intervențiilor chirurgicale la nivelul cavității bucale. De asemenea, soluţia alcoolică de propolis se foloseşte pentru anestezia locală superficială a mucoasei bucale în cazul micozelor.

La propolis se apelează şi în cazul pacienţilor care au afte bucale. Acestea sunt ulceraţii dureroase formate pe mucoasa gurii sau a faringelui. S-a constata în urma studiilor întreprinse de cercetători de-a lungul timpului că în 85% din cazurile analizate, administrarea de tablete cu propolis a dus la dispariția totală a durerii în 2 până la 24 de ore. Gingivitele ulceroase, hipertrofice sau stomatitele sunt alte afecţiuni care pot fi ameliorate cu propolis. Pacienţii pot primi un tratament format din soluţie alcoolică, antibiotice şi vitamine. Zonele inflamate se tamponează de 3 ori pe zi, iar rezultatele nu întârzie să apară după 72 de ore. Specialiştii atrag atenţia şi asupra eventualelor reacţii alergice în cazul propolisului, aşa că anunţaţi medicul stomatolog dacă știți că este posibil să fi dezvoltat alergie la produsele apicole în perioada anterioară tratamentului.

Lasă un Răspuns