Prevenirea cariilor la copii

Prevenirea cariilor la copii

Există mai mulți pași pentru prevenirea cariilor la copii de care părinții trebuie să țină cont.

Vizita la cabinetul stomatologic se recomandă a fi făcută cel puțin o dată la 6 luni pentru evitarea durerilor și a unor eventuale complicații care pot să apară.

De când începe prevenția?

Mămicile pot preveni problemele dentare ale copiilor încă din primul trimestru de sarcină. În lunile 3-6 de sarcină se formează dințișorii de lapte (mugurii). În această perioadă este important ca mămica să aibă o alimentație adecvată sarcinii și să consume cât mai multe lactate pentru ca dințișorii să se formeze corect.

Este important ca odată cu diversificarea alimentației copilului să fie început și periajul gingiilor. Gingiile se spală în fiecare seară cu o periuță specială pentru gingii sau cu o bucată de tifon steril îmbibat în ceai de mușetel sau ser fiziologic, înfășurat pe degetul părintelui. Odată cu apariția primilor dințișori se va trece și la periuța de dinți potrivită vârstei.

În momentul erupției dentare, atunci când copilul duce la guriță orice obiect se formează și placa bacteriană. De aceea o atenție sporită este binevenită acum.

Prima vizită la stomatolog

După erupția primilor dinți,dar nu mai târziu de 3 luni se recomandă o vizită la stomatolog. Un control de rutină, dar mai ales instruirea mămicii în legătură cu periajul corect al bebelușului este necesară în acest moment. Copilul are astfel posibilitatea să desprindă de la bun început obiceiuri și reflexe corecte în ceea ce privește periajul dinților.

După erupția completă a molarilor de lapte este recomandată sigilarea (închiderea ermetică a șanțurilor și cuspizilor). Sigilarea poate fi colorată sau poate avea culoarea dinților.

La vârsta de 5-6 ani apar primii molari definitivi, la care este recomandată sigilarea din aceleași motive de prevenire a cariilor.

Un comentariu

  1. Simona, ceaiul verde poate fi baut de catre coipii de peste 6 ani. Pentru cei mai mici de 6 ani este de preferat un sortiment de ceai mai usor.Referitor la cantitate nu stiu sigur dar consider ca este deajuns o singura ceasca pe zi.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Când aduc prima oară copilul la dentist? | Stomatologie Vâlcea - [...] Prevenirea cariilor la copii [...]
  2. Cariile la dintiția temporară (de lapte) trebuiesc tratate? | Stomatologie Vâlcea - [...] Prevenirea cariilor la copii [...]

Lasă un Răspuns