Pot dinții să se repare singuri, fără intervenția dentistului?

Pot dinții să se repare singuri, fără intervenția dentistului?

Experimentele pe animale sugerează că dinții deteriorați pot fi stimulați să își repare singuri cariile.

Dinți s-ar putea repara într-o bună zi singuri, prin folosirea propriilor celule stem – eliminând nevoia de plombe convenționale, au raportat cercetătorii în urma unui nou studiu.

Deși încă în faza de laborator, o nouă metodă testată pe șoareci indică faptul că un medicament numit Tideglusib poate stimula dinții să repare singuri cariile.

„Dinții au o capacitate limitată de a se repara prin activarea propriilor lor celule stem”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Paul Sharpe.

„Această nouă tehnică va face parte dintr-un domeniu nou, numit endodonția de regenerare pentru salvarea dinților”, a mai precizat Burakoff. El este președintele departamentului de medicină dentară de la Spitalul Universitar din Manhasset și Long Island Medical Center din New Hyde Park, NY

Burakoff a comentat despre abordările științifice legate de celulele stem precum cel al lui Sharpe, că sunt în prim-planul tehnicilor în curs de dezvoltare care au ca scop tratarea pulpei vii a dintelui, în scopul de a o salva. Celulele stem sunt capabile, așadar, să preia funcțiile vitale ale celulelor specializate.

Pulpa moale interioară conține vasele de sânge și nervii unui dinte, iar deteriorarea acesteia o poate ucide. Odată ce acest lucru are loc, de obicei, pacienții supuși unei proceduri de canal pentru a distruge nervul ceea ce determină pierderea ulterioară a dintelui, a spus el.

„Grație noilor descoperiri ale științei, aceste tratamente nedorite pentru cariile mari pot deveni istorie”, au sugerat Burakoff și Sharpe.

Pentru acest studiu, Sharpe și colegii săi au pus bureți de colagen biodegradabil impregnat cu o doză mică de Tideglusib peste găuri forate în dinții de șoareci.

Tideglusib este considerat un antagonist GSK3p de moleculă mică. Acesta a fost testat ca tratament pentru boala Alzheimer, dar eficacitatea sa în această privință nu a fost demonstrată.

„După șase săptămâni, oamenii de știință au constatat că buretele degradat, a fost înlocuit cu un nou strat de dentină, ceea ce a dus la  finalizarea procesului de reparare naturală a dintelui”, a concluzionat Sharpe.

Echipa lui Sharpe testează în prezent procesul pe dinții mai mari de șobolani. „După aceea, vom urma procedurile de înaintare a unei cereri pentru aprobarea și finanțarea unui studiu clinic uman”, a mai declarat acesta. Cu toate acestea, nu trebuie uitat că rezultatele testelor pe animale nu sunt în mod necesar aplicabile la om.

Sursa: WebMd

Lasă un Răspuns