Pierderea dinților influențează direct declinul mental și fizic

Pierderea dinților influențează direct declinul mental și fizic

Memoria și viteza de deplasare a adulților care au pierdut toți dinții par să intre în declin mai rapid decât la persoanele care încă mai au proprii lor dinți, au descoperit recent cercetătorii de la UCL.

Studiul, publicat în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie, a avut în vedere 3166 adulți cu vârsta de 60 ani sau mai mult din grupul pentru Studiul English Longitudinal pentru îmbătrânire (ELSA) și a comparat performanțele lor în testele de memorie și viteza de deplasare. Rezultatele au arătat că persoanele care nu au reușit să își păstreze proprii dinți au realizat rezultate cu aproximativ 10% mai slabe la ambele teste de memorie și de mers pe jos decât persoanele cu dinți originali.

Asocierea dintre pierderea totală a dinților și memorie a fost explicată după ce rezultatele au fost ajustate complet pentru o gamă largă de factori, cum ar fi caracteristicile socio-demografice, probleme de sănătate existente, starea de sănătate fizică, comportamentele de sănătate, cum ar fi fumatul și băutul, depresia, biomarkerii relevanți și starea socio-economică. Cu toate acestea, după ajustarea tuturor factorilor posibili, persoanele fără dinți încă au înregistrat rezultate care arătau că se deplasau puțin mai lent decât cele cu dinți.

Aceste legături între adulții aflați la vârsta a treia, care și-au pierdut toți dinții naturali și care au memoria mai slabă și funcția fizica înrăutățită 10 ani mai târziu, au fost mai evidente la adulții cu vârsta cuprinsă între 60-74 ani decât la cei cu vârsta de 75 sau chiar mai în vârstă.

„Pierderea dinților ar putea fi asociată unui marker precoce de declin mental și fizic la persoanele aflate la o vârstă înaintată, în special în rândul celor cu in vârsta 60-74 de ani”, spune autorul principal Dr. Georgios Tsakos (UCL Epidemiologie și Sănătate Publică). „Am descoperit că pierderea dinților și declinul mental și fizic sunt adesea legate de situația socio-economică, subliniind importanța factorilor sociali determinanți mai largi, cum ar fi educația și bogăția care par a îmbunătăți sănătatea orală și generală a celor mai săraci membri ai societății.

„Indiferent de ceea ce este în spatele legăturii dintre pierderea dinților și declinul funcțiilor organismului, este important să recunoaștem că pierderea excesivă a dinților reprezintă o oportunitate pentru identificarea timpurie la adulți a riscului mai mare de declin rapid mental și fizic mai târziu în timpul vieții. Există mulți factori care pot influența acest declin, cum ar fi stilul de viață și factorii psihosociali, care pot fi supuși schimbării.”

Sursa: Medical News

 

Lasă un Răspuns