O nouă metodă studiază capacitatea celulelor imunitare de a combate afecțiunile orale

O nouă metodă studiază capacitatea celulelor imunitare de a combate afecțiunile orale

Un nou studiu realizat de cercetătorii Case Western Reserve University încearcă să determine care este modul exact în care reușește mucoasa bucală să contracareze anumite afecțiuni. Echipa de cercetători a vrut să extragă celulele imune unice rare, pentru a afla cum poate mucoasa bucală acționa pentru a reduce infecțiile și inflamațiile.

Prin analizarea diferitelor metode de acțiune ale celulelor albe din sânge, cercetătorii vor să descopere mai multe informații despre prevenirea unor probleme de sănătate cum ar fi cancerul oral, bolile cardiovasculare, SIDA, precum și a altor boli.

Anterior, studierea și dezvoltarea celulele imunitare din sânge a fost cel mai bun mod de a realiza cercetări legate de modul în care acestea interacționează cu alte elemente străine. Prin studierea țesutului de celule ale sistemului imunitar, cercetătorii pot determina modul în care celulele acționează concret la locul infecției.

Celulele adaptive ale sistemului imunitar joacă un rol mult mai bine înțeles în stomac și intestine. Dar, momentan, nu există o metodă sigură pentru a extrage și studia celulele imune din cavitatea bucală. Motivul pentru această dificultate este că separarea celulelor imune cu suficientă precizie reprezintă încă o provocare serioasă pentru cercetători .

Metoda este explicată în articolul din revista Biological Procedures intitulat „Izolarea celulelor T din țesuturile cavității bucale.”

Pushpa Pandiyan, un profesor asistent în științe biologice la școala Case Western Reserve a Universității de medicină dentară, nu a putut găsi un mod sigur de a izola aceste celule pe parcursul cercetărilor sale legate de virusul HIV. Deci, din necesitate, echipa de cercetare a venit cu o nouă metodă. În prezent, 94 la sută din celulele izolate au trăit suficient de mult pentru a putea fi studiate cu exactitate.

Două importante limfocite de tip T, specializate în lupta împotriva bolilor orale au fost explorate folosind ca modele șoarecii. Aceste celule sunt parte a sistemului imunitar adaptativ și reacționează la agenții patogeni care încearcă să pătrundă în corp pe diferite căi.

Cercetătorii au folosit ca probe țesuturi din cavitățile bucale ale șoarecilor. Probele au fost curățate cu grijă și, în cele mai multe cazuri, au fost administrate antibiotice. Țesuturile au fost apoi dezintegrate cu săruri și enzime. Soluțiile obținute au trecut prin proceduri ulterioare de centrifugare și tensionare.

Sursa: Dentistry Today

Lasă un Răspuns