Nivelurile scăzute de vitamina D ar putea duce la creșterea riscului de apariție a cariilor la copii

pregnantUnii bebeluși își pot începe viața într-o poziție privilegiată în ceea ce privește sănătatea lor dentară.

Un studiu canadian arată că nivelurile scăzute de vitamina D la femeile gravide pot crește posibilitatea de dezvoltare a cariilor la copii.

Lipsa de vitamina D poate determina apariția de probleme cu smalțul dentar, ceea ce are o legătură directă cu creșterea riscului de carii ulterioare. Smalțul dentar începe sa se formeze atunci când fătul este în uter și un deficit de vitamina D în timpul sarcinii poate avea cu siguranță un impact negativ asupra sănătății orale a unui copil înainte ca dinții să înceapă să erupă.

Echipa de cercetători a universității din Manitoba a analizat nivelurile de vitamina D la femeile gravide în al doilea și al treilea trimestru și a efectuat teste pentru a vedea care este impactul asupra sănătății orale a copiilor lor. Numărul total de femei testate a fost de 207 iar numărul total de copii participanți la studiu a fost 135.

Cercetarea a stabilit ca femeile cu un nivel regulat de vitamina D au fost semnificativ mai puțin probabil sa nască copii ce au prezentat ulterior carii dentare. A fost remarcată, de asemenea, o corelație între mamele ce aveau un deficit de vitamina D și copiii care necesitau îngrijire dentară împotriva cariilor.

Cel mai bun mod pentru viitoarele mame de a combate această problemă este adăugarea de suplimente cu vitamina D în dieta obișnuită pentru a reduce riscul de deficit al acesteia la copii.

Sursa: Dentistry Today

Lasă un Răspuns