Microbii din cavitatea orală stimulează dezvoltarea tumorilor colorectale 

Microbii din cavitatea orală stimulează dezvoltarea tumorilor colorectale 

Microbii cavității orale, denumiți și fusobacterii, pot utiliza fluxul sanguin pentru a ajunge și agrava tumorile colorectale printr-o proteină specială legată de zahăr, a constatat un nou studiu.

Microbii au devenit astfel un factor cheie care influențează dezvoltarea și progresia cancerului colorectal.

Echipa de la Universitatea Ebraica -Hadassah, Școala de Medicină Dentară a examinat două modele de șoarece atât cu tumori colorectal precanceroase, cât și cu tumori maligne – și a injectat fusobacterii în venele acestora pentru a testa ipoteza.

În consecință, fusobacteriile au saturat țesutul tumorilor colorectale la ambele tipuri de șoareci în comparație cu țesutul normal adiacent.

Cancerul metastatic este cel care se răspândește în alte părți ale corpului. Atunci când cancerul de colon se răspândește, ajunge de cele mai multe ori la ficat. La fel ca la modelele de șoarece, saturația tisulară cu fusobacterii a fost, de asemenea, detectată în probele secundare de cancer colorectal, de ficat, dar nu a fost observată în probele prelevate de la biopsii hepatice-tumorale libere.

Fusobacteriile folosesc zahărul care leagă proteinele pentru a se atașa la tumorile colorectale

Cercetătorii au descoperit în cadrul aceluiași studiu că proteina fap2 care se află pe suprafața fusobacteriilor recunoaște un tip de zahăr, Gal-GalNAc, care este abundent pe suprafața celulelor tumorale colorectale.

Prin experimente, cercetătorii au aflat că fap2 mediază colonizarea fusobacteriană a tumorilor de cancer colorectal și a metastazelor.

Chiar dacă cercetătorii consideră că este prea devreme pentru a avea concluzii certe legate de rolul microorganismelor din cavitatea bucală în răspândirea cancerului, este indicat să respectăm cât mai strict regulile unei bune sănătăți orale.

Periajul dinţilor de două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată, este recomandat de medicul dentist pentru a îndepărta placa bacteriană – pelicula aderentă ce se formează pe dinţi, cauză principală a cariilor dentare și a altor afecțiuni sau complicații de sănătate.

Sursa: MedicalNewsToday

Lasă un Răspuns