Medicamentele împotriva depresiei ar putea afecta reușita implantului dentar

Medicamentele împotriva depresiei ar putea afecta reușita implantului dentar

Persoanele cu implanturi dentare care suferă de depresie ar putea fi nevoiți să fie ia în considerare compoziția medicamentelor pe care le iau.
Asociațiile internaționale americane pentru cercetare în stomatologie au efectuat împreună un studiu care arată că medicamentele utilizate pentru tratarea depresiei ar putea crește riscul de fracturi osoase. Acest lucru rezultă din faptul că Inhibitorii Selectivi ai Receptării Serotoninei pot reduce formarea de nou țesut osos.

Scopul studiului a fost de a explora relația dintre ISRS și implanturile de osteo-integrare.

Studiul a fost realizat pe pacienți cu implanturi dentare realizate în perioada ianuarie 2007 – ianuarie 2013. În eșantion au fost cuprinse 916 de implanturi dentare la 490 de pacienți care au fost ulterior analizate de comisia de cercetare pentru a judeca riscul de eșec asociat cu ISRS.
Analiza finală a fost făcută aleator într-o perioadă de la trei la 67 de luni după ce pacienții au fost tratați. Studiul a arătat că 38 de implanturi nu au reușit și 784 au avut succes în grupuri non-user, comparativ cu 10 nereușite și 84 de succes în grupul utilizatorilor de SSRI.

Rezultatele au indicat că utilizarea ISRS a produs o creștere a riscului de eșec pentru implanturile dentare. Pentru cei care nu folosesc astfel de substanțe, rata de eșec a fost de 4,6 la sută, comparativ cu 10,6 la sută pentru utilizatori. Factorii aleatori luați în considerare la efectuarea studiului au inclus augmentarea osoasă, implanturile de diametru mic și obiceiurile legate de fumat.

Singurul dezavantaj a studiului a fost că nu s-au putut analiza dozajul rețetelor de medicamente și perioada în care subiecții s-au folosit de tratament. Cu toate acestea, cercetările arată că utilizarea de substanțe împotriva depresiei, ISRS, pot determina apariția unui risc mai mare de eșec pentru implanturile de osteo-integrare.

Sursa: Dentistry Today

 

Lasă un Răspuns