Mecanismul capacității reparatorii naturale a dinților a fost elucidat

Mecanismul capacității reparatorii naturale a dinților a fost elucidat

Cercetătorii de la INSERM și Universitatea Descartes din Paris au făcut un pas important în cercetările efectuate asupra celulelor stem și a tratamentelor dentare. Ei au reușit să izoleze linii de celule stem dentare pentru a descrie mecanismul natural prin care se repară leziunile apărute la nivelul dinților. Aceasta descoperire fundamentală va permite inițierea de strategii terapeutice fără precedent pentru a mobiliza celulele stem dentare și amplifica capacitatea lor naturală de a realiza vindecări și recuperări dentare.

Aceste rezultate au fost publicate în revista Stem Cells.

Dintele este un organ mineralizat, implantat în gură cu ajutorul unei rădăcini. Partea „vie” a cavității dentare este pulpa dentară, compusă din vase și nervi. În jurul acesteia se află o substanță dură, dentina sau pulpa, care este la rândul său acoperită de un țesut mai greu, smalțul. Când apare o leziune dentară, celulele stem latente din pulpă se trezesc și încearcă să repare dintele printr-un proces necunoscut.

Cercetătorii au putut analiza celulele în detaliu, și au reușit să identifice 5 receptori specifici pentru dopamină si serotonină pe suprafața lor, doi neurotransmițători care sunt esențiali pentru organism.

Prezența acestor receptori pe suprafața celulelor stem a indicat că acestea au capacitatea de a răspunde la prezența dopaminei și serotoninei în caz de leziune. Cercetătorii s-au întrebat apoi, care ar fi celulele ce ar putea constitui sursa acestor neurotransmițători, a semnalului de avertizare. Se pare că trombocitele, activate de leziunea dentară, sunt responsabile pentru eliberarea unei cantități mari de serotonină și dopamină.

Odată eliberați, acești neurotransmițători recrutează apoi celulele stem pentru a repara dintele prin legarea de receptorii lor. Echipa de cercetători a fost în măsură să confirme acest rezultat prin observarea că repararea dentară a fost absentă la șobolani cu trombocite modificate, care nu produc serotonină sau dopamină, adică în lipsa semnalului.

„În prezent, stomatologii folosesc materiale pentru tratarea pulpei dentare (hidroxid de calciu) și biomateriale pe bază de fosfat tricalcic pentru a repara dintele și umple leziuni. Rezultatele noastre ne permit să ne imaginăm strategii terapeutice fără precedent care vizează mobilizarea celulelor stem de le nivelul pulpei dentare, în scopul de a mări capacitatea naturală reparatorie a dinților, fără utilizarea materialelor de înlocuire”, conchide Odile Kellermann.

Sursa: Medical News Today 

Lasă un Răspuns