Infecțiile gingivale cresc riscul de cancer la sân cu 14% – STUDIU

Infecțiile gingivale cresc riscul de cancer la sân cu 14% – STUDIU

Femeile în vârstă, care suferă de infecţii gingivale, par a fi expuse unui risc mai ridicat cu 14% de a se îmbolnăvi de cancer de sân în comparaţie cu celelalte femei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat, recent, de un grup de cercetători americani de la Universitatea din Buffalo.

Specialiştii au arătat că riscul de apariţie a cancerului mamar crește exponențial la femeile cu paradontoză care obişnuiesc să fumeze sau au fumat în ultimii 20 de ani. Ceretătorii au subliniat, însă, că încă nu cunosc toate mecanismele legăturii dintre cele două boli.

„Explicaţia ar putea fi că aceste caracteristici sunt corelate cu altceva ce cauzează atât infecţiile gingivale, cât şi cancerul de sân”, a spus specialistul care a coordonat studiul, Jo Freudenheim, profesor de epidemiologie şi sănătatea mediului, la School of Public Health and Health Professions de la Universitatea din Buffalo, New York.

În cadrul studiului s-au luat în calcul mai mulţi factori care ar putea duce la creşterea riscului de apariţie a cancerului, precum vârsta, greutatea, exerciţiile fizice, consumul de alcool şi fumatul, iar cercetătorii
au stabilit că riscul scade de la 14 la 11 procente în cazul în care factorii de risc sunt eliminați complet.

Totodată, după ce au grupat femeile din eşantion după obiceiul de a fuma, cercetătorii au descoperit că 23% dintre nefumătoare aveau infecţii gingivale, în comparaţie cu 34% dintre fostele fumătoare şi 47% dintre fumătoare.

Potrivit acestei analize, nefumătoarele cu infecţii gingivale prezentau un risc cu 6% mai ridicat de a se îmbolnăvi de cancer la sân, în comparaţie cu femeile cu gingii sănătoase. Acelaşi procent a fost stabilit de specialişti şi pentru femeile care au renunţat la fumat în urmă cu peste 20 de ani.

Pe de altă parte, pentru femeile care au renunţat la fumat de mai puţin timp, riscul este cu 36% mai crescut, iar pentru fumătoare, cu 32%.

„Boala parodontală ar putea indica faptul că există o infecţie generală în organism, iar inflamarea este asociată cu mai multe tipuri de cancer, atac cerebral şi boli de inimă, ceea ce ar putea însemna că inflamaţiile cronice reprezintă cauza”, potrivit profesorului Freudenheim.

Sursa: Daily Mail

carton-stoma-animat-text

Lasă un Răspuns