Hormonii îți pot afecta mai mult decât starea de spirit

Hormonii îți pot afecta mai mult decât starea de spirit

Știți că hormonii vă afectează starea spirit, dar știți că pot avea un impact, de asemenea, asupra sănătății ? Este adevărat: fluctuațiile hormonale asociate cu pubertatea, ciclul menstrual, sarcina, menopauza și utilizarea medicamentelor de control al nașterii pot determina modificări ale stării de sănătate dentară.

Pubertatea
Ce se întâmplă?
Fetele încep să producă mai mulți hormonii sexuali (atât estrogen cât și progesteron) la pubertate. Odată cu această creștere a nivelului de hormoni sexuali vine un risc crescut de gingivită, un stadiu incipient al bolii parodontale, în care gingiile pot fi de culoare roșie, umflate sau iritate, și pot sângera cu ușurință. Unele specii de bacterii care contribuie la boli ale gingiilor utilizează hormonii sexuali în loc de vitamina K, care este esențială pentru creșterea lor.
Ce se poate face
Din fericire, gingivita răspunde bine la o curățare profesională la cabinetul medicului dentist și o bună igienă orală la domiciliu, inclusiv periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare.

Ciclul menstrual
Ce se întâmplă?
În timpul menstruației unele femei nu își dau seama de modificările gingiilor lor, în timp ce altele se plâng de sângerări și gingii umflate în zilele de dinaintea ciclului menstrual. Aceste simptome dispar de obicei odată ce începe menstruația. Alte modificări orale posibile includ herpes, aftele și glandele salivare umflate.
Ce se poate face
Ca și în cazul pubertății, o bună igienă orală este importantă în reducerea inflamației. Medicamentele topice (cum ar fi Anbesol) sau analgezicele sistemice (cum ar fi ibuprofen) ar putea ajuta la ușurarea simptomelor datorate leziunilor, dar în anumite cazuri, femeile ar trebui să consulte medicul stomatolog în legătură cu aceste medicamente.

Sarcina
Ce se întâmplă?
Modificările hormonale și de circulație care fac parte din sarcină schimbă de multe ori răspunsul organismului la apariția plăcii și a altor agenți iritanți și duc la un risc crescut de gingivită. Gingivita apare la 60 – 75 la sută dintre femeile gravide. Modificări în sănătatea gingiilor sunt mai notabile începând cu de-a doua lună de sarcină, atingând un maxim în luna a opta, și sunt mai frecvente la dinții din față decât dinții din spate.
Deși schimbările apărute la nivelul gingiilor sunt cele mai frecvente modificări ce apar odată cu sarcina, există o serie de alte modificări mai puțin frecvente:
• Hormonii nu contribuie în mod direct la apariția cariilor, dar pot conduce la o creștere a poftei de mâncare și de multe ori o poftă pentru alimente neobișnuite, uneori în miez de noapte. Noaptea, producția de salivă scade, iar femeile sunt mai puțin probabil să se spele pe dinți după aceste „gustări la miezul nopții” – acest lucru ducând la un risc crescut de apariție a cariilor.
• eroziunile acide pot să apară ca rezultat al vărsăturilor repetate asociate cu răul de dimineață sau refluxul acid.
• Unele femei însărcinate se plâng de uscăciune a gurii din cauza modificărilor hormonale.
Ce se poate face
Ca și în cazul pubertății și menstruației, o buna igiena orală și curățiri profesionale regulate (chiar și atunci când sunteți însărcinată) sunt importante pentru a controla gingivita în timpul sarcinii.

Sursa: SheKnows

 

Lasă un Răspuns