Guma de mestecat fără zahar îndepărtează bacteriile în aceeași măsură cu folosirea aței dentare

Guma de mestecat fără zahar îndepărtează bacteriile în aceeași măsură cu folosirea aței dentare

Guma de mestecat fără zahar poate elimina bacteriile din gură la fel de mult ca folosirea aței dentare – oamenii de știință au dezvăluit că este vorba de aproximativ 100 de milioane de bacterii.

Când mesteci gumă fără zahăr, vei aduna și scuipa un număr de până la 100 de milioane de bacterii. Aceasta reprezintă aproximativ 10 la sută din populația microbiană din salivă, arată noile rapoarte din cercetare.

O echipă condusă de Stefan Wessel de la Centrul Medical Universitar al Universității din Groningen, Olanda, a descoperit că atunci când mestecăm gumă, colectăm bacterii din toată cavitatea bucală, iar când o scuipăm, bacteriile sunt eliminate odată cu aceasta.

Cercetătorii au descoperit acest lucru printr-un experiment efectuat împreună cu cinci voluntari, studenți la inginerie biomedicală, care au mestecat două tipuri de diferite gumă fără zahăr cu aromă de mentă pentru diferite perioade de timp, variind de la 30 de secunde la 10 de minute. Guma a fost ulterior scuipată într-o ceașcă și bacteriile care au aderat la acesta au fost analizate.

Ei au descoperit că până la 100 de milioane de bacterii ar putea fi eliminate prin guma de mestecat, ceea ce este comparabil cu folosirea aței dentare, dar în diferite zone ale gurii. Cele mai multe bacterii au fost prinse în stadiile incipiente ale mestecării – pe măsură ce timpul de mestecat a progresat, numărul de bacterii prinse a scăzut.

„În ciuda creșterii diversității de specii dezvoltate de-a lungul timpului în gumele mestecate, există o scădere treptată a numărului de bacterii prinse în guma utilizată în mod prelungit,” a raportat echipa de cercetători în jurnalul PLoS One. „Acest lucru poate fi atribuit unei scăderi a concentrației bacteriene în salivă în timpul mestecării, se arată în rapoartele anterioare.”

Sau poate, spun ei, „Bacteriile sunt ucise în timpul prinderii lor în gumă de îndulcitori, cum ar fi xilitolul, conservanți sau arome cum ar fi menta alimentară și menta clasică, care sunt raportate de a avea proprietăți antimicrobiene.”

Sursa: Science Alert

Lasă un Răspuns