Frica de dentist este transmisă la copii de părinții lor

Frica de dentist este transmisă la copii de părinții lor

Tatăl acționează ca intermediar pentru teama de dentist atât între mamă cât și între copii. Teama de vizita la dentist este o problemă frecventă în stomatologia pediatrică. Un nou studiu confirmă transmiterea emoțională a fricii de dentist în rândul membrilor unei familii și analizează diferitele roluri pe care mamele și tații le-ar putea juca.

Studiile anterioare au identificat deja asocierea dintre nivelurile de frică ale părinților și copiilor lor, dar nu au explorat diferitele roluri pe care le joacă tatăl și mama în acest fenomen.

Amarica Lara Sacido, unul dintre autorii studiului explică faptul că „împreună cu prezența transmiterii emoționale a fricii de dentist în rândul membrilor unei familiei, am identificat rolul relevant pe care părinții îl joacă în transmiterea acestei fobii în comparație cu mama.”

Publicat în Jurnalul Internațional de Stomatologie Pediatrică, studiul a analizat 183 de copii intre 7 și 12 ani și părinții acestora în Comunitatea Autonomă Madrid. Rezultatele au fost în conformitate cu studiile anterioare, care au constatat că nivelurile de frică printre tați, mame și copii sunt interdependente.

Un factor cheie: tatăl

Autorii au confirmat că, cu cât nivelul de frică de dentist sau anxietate se manifestă la un membru al familiei, cu atât este mai mare nivelul la restul familiei. De asemenea, studiul arată că părinții joaca un rol-cheie în transmiterea fricii de dentist de la mame la copiilor lor, acestea acționând ca o mediatoare variabilă. În concluzia studiului se arată că reacțiile copilului la dentist sunt în realitate influențate atât pozitiv cât și negativ de modul în care tatăl reacționează, în timp ce mama are doar rol de mediu transmițător.

„Deși rezultatele ar trebui interpretate cu precauție, totuși, copiii par să acorde o atenție specială mai ales la reacțiile emoționale ale părinților atunci când se decide dacă situațiile de la medicul dentist sunt potențial stresante”, afirmă Lara Sacido.

Contagiunea emoțională pozitivă

Printre posibilele implicații ale acestor rezultate, autorii au identificat două dintre cele mai dominante: necesitatea de a implica mamele și, în special tații în campaniile de prevenire a fricii de dentist și educarea părinților care participă la vizitele de la dentist despre modul în care afișează semne de frică sau anxietate.

Sursa: Science Daily

Lasă un Răspuns