Folosiți ața dentară sau doar mințiți că o folosiți? Dentistul știe.

Folosiți ața dentară sau doar mințiți că o folosiți? Dentistul știe.

Nu e nimic cu care să poți compara senzația pe care ți-o dă o bucată de sfoară cerată care glisează înainte și înapoi între molarii alăturați. Și cine nu face asta o dată pe zi, așa cum ne sfătuiește dentistul?

Ei bine, mulți dintre noi. Douăzeci și șapte la sută dintre adulți își mint stomatologii despre cât de des au folosit ața dentară înainte de vizita obligatorie la cabinet, a dezvăluit un sondaj publicat recent. Mai mult decât atât, mai mult de o treime dintre persoanele intervievate ar prefera mai degrabă să facă treburile neplăcute din gospodărie decât să folosească ața dentară zi de zi. Paisprezece la sută ar curăța mai degrabă toaleta. Nouă la sută ar sta mai degrabă într-un blocaj în trafic timp de o oră. Și 7 la sută ar asculta mai degrabă plânsul copiilor mici într-un avion.

De fapt, 27 la sută sună ca un procent extrem de scăzut.

Un studiu similar realizat de asociația dentiștilor „a constatat că doar 4 din 10 americani folosesc ața dentară în fiecare zi, iar 20 la sută nu o folosesc niciodată. Unele persoane consideră că este atât de respingătoare încât ar face mai degrabă aproape orice altceva.

Deci, ce ne face să urâm folosirea aței dentare atât de mult?

„E mult de muncă”, admite Otomo-Corgel. Deși ADA spune că ar trebui să dureze doar câteva minute pe zi, operația poate părea o eternitate. Ața este greu de introdus printre dinți. Face gingiile să sângereze. E lipicioasă. Particule minuscule de alimente sunt aruncate pe oglinda din baie. Și nu există nici recompensă imediată, cum ar fi sentimentul de respirație proaspătă pe care îl avem după ce ne spălăm pe dinți.

Beneficiile folosirii aței dentare pot fi intangibile la momentul imediat, dar sunt reale.

Folosirea aței dentare ajută la eliminarea plăcii, un film lipicios format din bacterii și salivă. Acesta se colectează sub linia gingiilor și se poate întări transformându-se în cele din urmă în tartru. În cazul în care bacteriile provoca inflamații, ei bine, asta este boala parodontală. Netratată poate determina retragerea gingiilor, cariilor dentare și pierderea dinților. Boala parodontală este extrem de comună; una din două persoane o au, spune Otomo-Corgel, medicul specialist care a realizat studiul …

„Folosirea aței dentare este simplă, odată ce ați învățat cum se face aceasta”, mai adaugă medicul. Și este cel mai bun mod de a preveni bolile gingiilor, împreună cu vizitele regulate la medicul dentist.

Care, de altfel, își poate da seama dacă mințiți atunci când susțineți că folosiți ața dentară.

Sursa: NPR

Lasă un Răspuns