Folosirea aței dentare nu aduce beneficii majore – concluziile unui studiu din SUA care vor duce la eliminarea recomandărilor acesteia pentru menținerea sănătății orale

Folosirea aței dentare nu aduce beneficii majore – concluziile unui studiu din SUA care vor duce la eliminarea recomandărilor acesteia pentru menținerea sănătății orale

NHS este pe cale să revizuiască ghidurile oficiale privind folosirea aței dentare după ce oficiali din domeniul sănătății din SUA au renunțat la recomandarea acesteia, admițând că nu există dovezi științifice care să demonstreze că are efecte notabile.

Ghidurile actuale NHS recomandă folosirea aței dentare o dată pe zi, dar acestea urmează să fie revizuite în luna ianuarie a anului viitor.

Reexaminarea acestora are în vedere o investigație derulată în SUA, publicată în această săptămână, care a constatat că nu există nici o dovadă că folosirea aței dentare previne bolile gingivale sau determină stoparea apariției cariilor.

Ața dentară are efecte mici până la neglijabile, cu excepția cazului în care spațiile dintre dinți sunt prea strânse pentru periile inter-dentare.

Departamentul Național de Sănătate din SUA a eliminat acum recomandările de utilizare zilnică a aței dentare din lista de operațiuni obligatorii pentru menținerea unei bune sănătăți dentare și se înțelege că NHS monitorizează, de asemenea, întreaga situație.

Specialiștii au declarat: „Periile mici inter-dentare sunt de preferat pentru curățarea zonei dintre dinți, unde există spațiu pentru a face acest lucru”.

„Utilizarea aței dentare are efecte neglijabile, cu excepția cazului în care spațiile dintre dinți sunt prea strânse pentru ca periile inter-dentare să fie mai potrivite fără a răni sau a provoca alt tip de disconfort.

„Este important să se spună oamenilor care sunt elementele de bază pentru menținerea unei bune sănătăți a dinților și cavității orale. Folosirea aței dentare nu mai face parte din elementele de bază.”

De asemenea, jurnaliștii au analizat studiile efectuate în ultimii zece ani, concentrându-se pe 25 de studii care au comparat utilizarea unei periuțe de dinți, cu o combinație de periaj și folosirea aței dentare.

Rezultatele au arătat că dovezișe pentru folosirea aței dentare sunt „slabe, foarte nesigure”, de calitate „foarte scăzută”, cu „un potențial de părtinire moderat până la mare”.

Medicii au constatat, de asemenea, că folosirea neglijentă  a aței dentare poate duce la deteriorarea gingiilor, dinților și lucrărilor dentare. Cu toate că frecvența recomandată a utilizării acesteia este neclară, ața dentară poate muta bacterii rele care ajung să invadeze ulterior fluxul sanguin și provoacă infecții periculoase, în special la persoanele cu imunitate slabă, conform literaturii de specialitate medicală.

O revizuire majoră de anul trecut a concluzionat: „Majoritatea studiilor disponibile nu reușesc să demonstreze că  folosirea aței dentare este, în general, eficace în îndepărtarea plăcii”.

Sursa: TelegraphUk

Lasă un Răspuns