Extracțiile dentare înainte de chirurgia cardiacă nu elimină complet problemele

Extracțiile dentare înainte de chirurgia cardiacă nu elimină complet problemele

Operația de extragere a unui dinte înainte de o operație pe cord nu garantează un rezultat pozitiv al acesteia.

Cercetările întreprinse de medici ai Clinicii Mayo indică faptul ca aproximativ unul din 10 pacienți cu intervenții chirurgicale cardiace au sfârșit prin a avea un accident vascular cerebral sau insuficiență renală, chiar dacă au suferit operația de extragere a unui dinte înainte de procedura mult mai complexă a operației pe cord. Informațiile au apărut în Analele de chirurgie toracică.

Endocardita provocată de supapele inimilor protetice au avut ca rezultate aproximativ 25 la sută de cazuri de endocardită infecțioasă care a fost fatală pentru aproape 40 la sută din pacienții ce au dezvoltat-o ulterior procedurii. De aceea, medicii încearcă să identifice orice factori de risc, cum ar fi starea de sănătate dentară precară existentă dinainte de intervenția chirurgicală. Extragerea dinților bolnavi este o procedură obișnuită, dar nu există însă îndeajuns de multe studii care să confirme dacă aceasta ajută sau nu cu adevărat pacienții.

Acest studiu pare să indice faptul că riscul pentru persoanele care suferă operații dentare înainte de intervenția chirurgicală principală poate fi mai mare decât s-ar aștepta aceștia împreună cu medicii lor,  în mod obișnuit.

Pentru a compila datele, cercetătorii au explorat rezultatele pacienților clinicii Mayo pentru un număr de 205 adulți care au suferit extracții dentare înainte de chirurgie cardiovasculară. Studiul a acoperit o perioadă de timp de 10 de ani, din ianuarie 2003, prin februarie 2013. Vârsta medie a pacienților a fost de 62 și 80 la sută au fost bărbați.

Timpul mediu dintre operația de extracție dentară și cea de chirurgie cardiacă a fost de o săptămână, perioadă în care au murit trei la sută dintre pacienți. Alți șase pacienți au murit în timp ce se aflau încă în perioada de spitalizare după o intervenție chirurgicală cardiacă. Un total de 14 pacienți au fost nevoiți să amâne operația de chirurgie cardiacă datorită unor complicații sau dificultăți apărute în timpul intervenției chirurgicale stomatologice.

Celelalte aspecte de luat în considerare în plus față de stresul determinat de chirurgia cardiacă și chirurgia dentară, ar putea fi severitatea bolii de inimă sau reacția la anestezie.

Acest studiu confirmă faptul că medicii ar trebui să înțeleagă că fiecare pacient trebuie privit în mod unic pentru a se asigura că beneficiul posibil sau dezavantajul de a suferi o extracție dentară înainte de chirurgia cardiacă sunt posibilități reale care pot influența pozitiv starea generală de sănătate a pacientului.

Sursa: Dentistry Today

Lasă un Răspuns