Expunerea la fumat pasiv dublează riscul de carii dentare la copii – STUDIU

Expunerea la fumat pasiv dublează riscul de carii dentare la copii – STUDIU

Expunerea la fumatul de pasiv la vârsta de 4 luni este asociată cu un risc crescut de carii care apar mai târziu, în preajma vârstei de de 3 ani, conchide un studiu publicat în BMJ.

Cariile pot rezulta din diverși factori fizici, biologici, de mediu și care țin de stilul de viață.

Cauzele includ bacterii cariogene, flux salivar inadecvat, o expunere insuficientă la fluor și igiena orală defectuoasă.

Un factor important în sănătatea orală este contaminarea cavității bucale cu Streptococcus mutans (S. mutans).

S. mutans, printre alte bacterii, produce acizi din zahărul care este consumat, și aceșștia contribuie la dizolvarea mai rapidă a smalțului dentar care protejează dinții.

Fumatul pasiv dăunează, de asemenea, sănătății orale

Fumatul pasiv poate afecta direct dinții și microorganismele din cavitatea bucală în diferite moduri, inclusiv prin inflamarea membranelor orale, deteriorarea funcției glandei salivare și o scădere a concentrațiilor plasmatice de vitamina C, precum și disfuncții ale sistemului imunitar.

Copiii expuși la fumatul pasiv au niveluri salivare mai mici și niveluri mai ridicate de acid sialic, cu activitate crescută. Acidul sialic îmbunătățește aglutinarea S. mutans, ceea ce duce la formarea de plăcii dentare și cariilor.

Acest lucru ar sugera ca reducerea fumatului pasiv în rândul copiilor ar putea ajuta la prevenirea cariilor.

În ciuda limitărilor studiului întreprins, cercetătorii au concluzionat că: „Expunerea la fumul de pasiv de la vârsta de 4 luni, este asociată cu risc crescut de carii apărute la dinții temporari. Deși constatările studiului nu au putut stabili clar cauzalitatea, acestea sprijină r3ecomandările de reducere a incidenței fumatului pasiv la copii.”

Sursa: Medical Daily News

Lasă un Răspuns