Experții avertizează: unele băuturi fără zahăr pot deteriora dinții

Experții avertizează: unele băuturi fără zahăr pot deteriora dinții

Etichetele produselor fără zahăr nu reprezintă automat un produs care să protejeze dinții, avertizează experții din domeniul sănătății, care îndeamnă consumatorii să fie conștienți de potențialul periculos al băuturilor și produselor de patiserie fără zahăr, ce se dovedesc fi la fel de dăunătoare cum sunt cele care conțin zahăr.

Cercetătorii de la Centrul de Sănătate Orală și Cercetare prin Cooperare (CRC), de la Universitatea din Melbourne, Australia, au testat 23 de tipuri diferite de băuturi fără zahăr – inclusiv băuturi răcoritoare și băuturi pentru sport – și au descoperit că cele care conțin aditivi acizi și cele cu pH scăzut provoacă daune măsurabile smalțului dinților, chiar dacă sunt produse fără adaos de zahăr.

Zahărul a fost pus în legătură cu apariția cariilor dentare, deoarece aciditatea sa duce la apariția unei plăci pe suprafața dinților necesară pentru digerarea bacteriilor și neutralizarea acidului astfel apărut. Acidul este cel care atacă dinții prin dizolvarea stratului exterior al smalțului dentar. Astfel, băuturile acide – fie că conțin zahăr sau nu – au, prin urmare, capacitatea de a eroda dinții.

Eric Reynolds, profesor la Școala de stomatologice din Melbourne, și CEO al CRC de Sănătate Orală spune:
„Multe persoane nu sunt conștiente de faptul că în timp ce reducerea aportului de zahăr diminuează mult riscul de apariție a cariilor dentare, amestecul chimic al acizilor din unele alimente și băuturi poate provoca o starea la fel de dăunătoare care să provoace eroziunea dentară.”

El a explicat că la început, acidul îndepărtează suprafața smalțului dinților, dar apoi, în cazul în care procesul „progresează către un stadiu mai avansat, pulpa moale din interiorul dintelui ajunge să fie expusă procesului de erodare.”

„O pierdere măsurabilă a smalțului dentar”

Experții în sănătate orală sunt în prezent de acord că utilizarea înlocuitorilor zahărului – inclusiv xilitol, sorbitol și manitol – în produsele de patiserie și băuturi a contribuit la reducerea apariției cariilor dentare la copii în țările industrializate.

Totuși, în discursul de informare lansat recent, Prof. Reynolds și colegii săi au atras, de asemenea, atenția asupra faptului că „consumatorii trebuie să fie conștienți că multe produse fără zahăr rămân potențial nocive pentru dinți datorită compoziției chimice a acestora.”

Studiile care au analizat majoritatea băuturilor răcoritoare și a băuturilor sportive au condus la concluzia că acestea pot ataca smalțul dentar până la procentul de o treime și jumătate.

De asemenea, studiile arată că băuturile răcoritoare dulci și fără zahăr – inclusiv apele minerale aromatizate – pot cauza o pierdere măsurabilă a smalțului dentar, cu nici o diferență semnificativă între cele două tipuri de băuturi.

Sursa: Medical News Today

Lasă un Răspuns