Exercițiile fizice pot crește riscul de apariție a cariilor dentare

Exercițiile fizice pot crește riscul de apariție a cariilor dentare

Data viitoare când evitați să mai mergeți la sală puteți spune că o faceți pentru a beneficia de o sănătate orală deplină.
O echipă de cercetători de la Spitalul Universitar din Germania a stabilit că pe măsură ce crește numărul de exerciții fizice, riscul de apariție a cariilor dentare este maxim și, totodată, poate conduce la pierderea timpurie a dinților. Cercetătorii au analizat starea de sănătate orală a mai multor atleți de triatlon și sedentari și au constatat că persoanele care practică o formă de mișcare fizică în mod regulat au un risc mai mare de cariere a dinților.

Din totalul de 70 de persoane ce s-au aflat în cadrul grupului de studiu, unii erau atleți de triatlon iar ceilalți nu făcuseră mișcare fizică în mod regulat. Riscul mai mare de apariție a cariilor dentare în rândul triatlloniștilor poate fi cauzat de faptul că exercițiile cresc alcalinitatea salivei. Acest lucru conduce la apariția și menținerea unui mediu mai prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Cercetătorii au mai constatat că riscul de degradare dentară a crescut cu fiecare oră în plus de pregătire fizică.

În ciuda acestor informații, nu există suficiente date pentru a ne însuși ca adevăr necontestat această corelație existentă între numărul de exerciții și sănătatea orală deficitară. Dacă sportivii au grijă de dinții și gingiile lor, nu este nevoie să își facă griji. Un motiv mult mai probabil pentru sănătatea orală precară în rândul persoanelor care exersează mai mult este consumul de băuturi energizante și sportive, care conțin cantități mari de zahăr.

Sursa: Dentistry Today

Lasă un Răspuns