Excesul de cola poate provoca osteoporoză, demineralizarea dinților și chiar paralizie, avertizează experții

Excesul de cola poate provoca osteoporoză, demineralizarea dinților și chiar paralizie, avertizează experții

Consumul de cola în cantități mari ar putea fi cauza numeroaselor probleme musculare, aritmiilor și a scăderii masei osoase, potrivit experților.

Numărul iubitorilor de cola care suferă de pe urma unor astfel de probleme de sănătate este în creștere pe măsură ce industria alimentară tinde spre „mărirea dimensiunilor dozelor vândute”, au adăugat aceștia.

În afară de probleme cum ar fi apariția cariilor dentare, diabetului și osteoporoză, medicii au întâlnit cazuri de pacienți care suferă de hipokalemie – afecțiune determinată de scăderea nivelurilor de potasiu în sânge.

Acestă manifestare poate crește riscul de apariție a problemelor musculare și tulburărilor de ritm cardiac, care s-ar putea dovedi fatal în unele cazuri.

„Consumăm băuturi răcoritoare la o rată mai mare decât oricând în istoria alimentară a omenirii și o serie de probleme de sănătate au fost deja identificate, inclusiv probleme dentare, demineralizarea osoasă și apariția sindromului metabolic și diabetului, a declarat Dr. Moise Elisaf, de la Universitatea din Ioannina, Grecia, care a condus studiile academice referitoare la aceste afecțiuni.

„Există tot mai multe dovezi care indică arată că excesul de cola duce la hipokaliemie, afecțiunea în care nivelurile de potasiu din sânge scad dramatic, provocând efecte adverse asupra funcțiilor musculare vitale”.

Studiul său, publicat în Jurnalul Internațional de Practici Clinice, a detaliat informații despre cazuri în care pacienții beau doi sau mai mulți litri de cola pe zi.

Una dintre teorii este că zahărul care se regăsește în cantitate mare în cola ar putea forța rinichii să excrete prea mult potasiu, în timp ce alta susține că un conținut prea mare de cafeină din cola conduce la o redistribuire a potasiului în celulele corpului sau excreția crescută din organism.

„Ingredientele cele mai des întâlnite în tipurile de cola sunt glucoza, fructoza și cafeina”, a declarat Dr. Elisaf. „Rolul individual al fiecăruia dintre ingrediente în fiziopatologia hipokaliemiei indusă de Cola nu a fost determinată și poate varia în diferite pacienți”, a mai adăugat medicul.

Cel puţin jumătate de oră după consumul de cola, nu este indicat periajul dentar deoarece smalţul nu are timp să se remineralizeze cu ajutorul componentelor salivare, ducând prin periaj, la agravarea leziunilor de demineralizare. Aceste leziuni apar la aproximativ 20% din pacienţi.

Sursa: Daily Mail

Lasă un Răspuns