Dureri de spate, de cap, de ceafă… Pot fi de vină dinții?

Dureri de spate, de cap, de ceafă… Pot fi de vină dinții?

V-ați confruntat adesea cu migrene imediat după ce v-ați trezit? Vi se întâmplă să suferiți de dureri de coaste sau în ceafă, fără un motiv anume? Aveți permanent senzația unor zgomote în urechi, fără să le cunoașteți originea? Probabil, sursa tuturor acestor probleme care va afectează viața se poate situa la nivelul dinților dumneavoastră, mai precis este determinată de poziția acestora, unii față de alții.

Ce este malocluzia?

Echilibrul dintre dinți și cele două maxilare, superior și inferior, se numește ocluzie. Cele două rânduri de dinți existențe trebuie să vină în contact perfect unul cu celălalt pentru a se sprijini într-o manieră armonioasă. Dinții de pe maxilarul inferior nu trebuie să fie orientați nici mai în față, nici mai în spate în raport cu cei care se găsesc pe maxilarul superior. Un dinte nu-și poate depăși „vecinii”… altfel poate provoca o malocluzie. Iar dacă maxilarul inferior este deplasat, mușchii din zona (gât, umeri, cap…) stau în tensiune. Articulația dintre cele două maxilare (pentru a o simți, plasați degetele la baza lobului urechilor și deschideți gura) vă funcționa greșit în acest caz și suferința vă provocă veritabile entorse. Acestea se manifestă prin trosnituri ale maxilarelor, dureri, imposibilitate de a deschide suficient gura sau crispări sonore.

Orice patologie legată de o ocluzie proastă (malocluzie, mușcătură proastă) poate antrena dezvoltarea unei afecțiuni la nivel cranian sau al coloanei vertebrale. Se poate spune că persoanele care au o ocluzie bună se bucură și de o bună postură a corpului, fără tensiuni musculare, spre deosebire de cealaltă categorie de oameni ce pot acuza, din cauza proastei ocluzii, dureri de spate sau migrene.

Care sunt simptomele care trebuie să vă alarmeze?

Prezența unei dureri matinale trebuie să fie primul semn de alarmă. în general, acestea iau formă unor migrene, cefalee, a acufenelor, durerilor de ceafă sau de spate. Aceste simptome trebuie să va trimită de urgență la un specialist care să confirme sau nu legătura dintre ele și malocluzie.

Cauzele malocluziei sunt multiple și pot fi precoce: poziție fetală, traumatisme obstetricale sau suferite în copilărie, urmări ale accidentelor auto, pierderea unuia sau mai multor dinți, probleme ortodentice ce datează din copilărie, proteze neadaptate fiziologic sau prost echilibrate, plombaj defectuos, înghesuire dentară, existența spațiilor între dinți, dinți supranumerali sau absența congenitală a unor dinți… De asemenea, obstrucțiile nazale datorate polipilor sau amigdalelor mari, afecțiuni dentare (carii) sau pierderi premature ale dinților de lapte ori permanenți pot stă la originea malocluziei.

S-a constatat că un șoc afectiv sau emoțional (divorț, doliu, pierderea locului de muncă) poate fi un element declanșator. Simptomele evocatoare apar cu precădere dimineața, motivul fiind unul cât se poate de simplu: în timpul somnului, unele persoane au tendința de a strânge dinții, ceea ce declanșează, la trezire, manifestările amintite anterior. Originea dentară a acestor simptome rămâne însă în continuare prea puțin suspectată de către medici. Unii pacienți, exasperați că numeroasele tratamente urmate nu au dat rezultatele așteptate, se adresează în ultima instanță stomatologului sau descoperă absolut din întâmplare, cu ocazia unui control de specialitate de rutină, care este cauza reală a suferințelor lor.

și totuși, incidența acestei probleme de sănătate este foarte mare. Studiile arată că aproximativ 35% dintre pacienții care se plâng de dureri de cap ce nu au nici o cauza aparenta suferă in realitate de malocluzie. 90% dintre cazurile de migrene matinale cunosc rezolvare corectând malocluzia. În schimb, dacă în doua luni de tratament nu se observă ameliorări, trebuie căutată cauza simptomelor în altă parte.

Sursa: Health Line

Lasă un Răspuns