„Dovezi insuficiente”, că îndulcitorul natural xilitol previne apariția cariilor dentare

„Dovezi insuficiente”, că îndulcitorul natural xilitol previne apariția cariilor dentare

Dovezile disponibile privind efectele xilitolului – un substitut al zahărului natural folosit pentru a îndulci produsele cum ar fi bomboanele, guma de mestecat și pasta de dinți – nu sunt suficiente pentru a dovedi că acesta previne apariția cariilor dentare la copii și adulți.
Aceasta a fost concluzia unui nou studiu Cochrane realizat de cercetătorii de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie.
Principalul autor Philip Riley, de la Oral Health Group Cochrane și Școala de Medicină Dentară Manchester, spune:
„Dovezile care au fost identificate nu ne-au permis să ajungem la concluzii solide cu privire la efectele xilitolului, și nu am putut dovedi nici un beneficiu al îndulcitorului natural pentru prevenirea cariilor dentare.”
Xilitolul este un substitut al zahărului foarte promovat și se cunoaște deja că provoacă daune mai mici dinților decât zahărul.
Dar au fost, de asemenea sugestii care adăugarea de xylitol la produsele alimentare ucide bacteriile care atacă dinții și poate preveni apariția cariilor dentare – o boală care afectează până la 90% din copii și majoritatea adulților din întreaga lume.
Dovezi de slabă calitate despre prevenirea degradării dentare prin utilizarea xilitolului în pasta de dinți
Din analiza cumulată a celor două studii, autorii au găsit dovezi de slabă calitate, care cariilor dentare a fost de 13% mai mic în copiii care folosesc pastă de dinți care conține fluorură xilitol timp de 3 ani, comparativ cu omologii care folosesc pasta de dinti doar-fluor.
Când au analizat restul datelor, care analizează produsele care conțin xilitol cum ar fi siropul de xilitol, pastile și tablete, autorii au constatat puține sau nici o dovadă despre prevenirea cariilor dentare, cum notează Riley:
„Pentru alte produse care conțin xilitol nu am putut stabili dacă acestea au fost benefice. Am fost deosebit de surprinși să observăm o astfel de lipsă de dovezi cu privire la gumele de mestecat care conțin xilitol.”
De asemenea, el spune că „cercetarea limitată la pastele de dinți care conțin xilitol la copii poate fi relevantă doar pentru populația studiată.”
Studiile nu au reușit să ofere informații cu privire la efectele secundare ale xilitolului.
Autorii au subliniat, de asemenea, faptul că multe dintre studii nu conțin informații suficiente despre efectele secundare ale xilitolului, cum ar fi balonarea, diareea și efectele laxative.
Riley spune că se așteptau ca toate studiile să raporteze efecte adverse, dar nu au constatat întotdeauna că acela era cazul. El spune că:
„Gumele de mestecat fără zahăr, dulciurile, bomboanele mentolate și alte produse sunt bine cunoscute pentru efectele lor gastro-intestinale și acestea ar trebui să fie raportate în studiile viitoare mult mai clar.”

Sursa: Medical News Today

Lasă un Răspuns