Dinții umani și-au redus, cel mai probabil, dimensiunile datorită utilizării uneltelor

Dinții umani și-au redus, cel mai probabil, dimensiunile datorită utilizării uneltelor

Molarii de minte și-au redus probabil dimensiunile pe parcursul evoluției umane, ca parte a modificărilor apărute odată cu utilizarea instrumentelor de către om, potrivit unui nou studiu.

Studiul din spatele acestei descoperiri ar putea conduce la aflarea un nou mod de a identifica gradul de înrudire dintre speciile fosile și oamenii moderni, au adăugat cercetătorii.

Dinții umanoizilor s-au micșorat în dimensiuni de-a lungul evoluției, o tendință, probabil, cel mai clar observată la măselele de minte situate în partea din spate a gurii, au declarat autorii studiului. La oamenii moderni, măselele de minte sunt adesea foarte mici, sau chiar nu se dezvoltă, în timp ce la multe alte specii de hominizi au fost imense, cu suprafețe de mestecat de două până la patru ori mai mari decât cele ale omologilor lor umani moderni.

Studiile anterioare au sugerat că această scădere profundă în mărime la măselele de minte umane s-au datorat apariției obiceiului de preparare a alimentelor sau altor modificări ale dietei unice pentru oameni moderni. Cu toate acestea, Evans și colegii săi sugerează că această schimbare ar fi început mult mai devreme în evoluția umană.

„S-a presupus întotdeauna că într-o anumită perioadă de dezvoltare a speciei, Homo a început să utilizeze instrumente mai avansate”, a declarat Evans pentru revista Science. „Utilizarea acestora a însemnat că nu mai era nevoie de dinți mari și fălcile puternice care se regăseau la speciile hominins anterioare. Acest fapt a crescut ulterior presiunea evolutivă de a cheltui mai puțină energie pentru procesul de dezvoltare a dinților, ceea ce a făcut ca aceștia să se micșoreze”.

Sursa: LiveScience

Lasă un Răspuns