Dintele 3D care te ține departe de stomatolog

Dintele 3D care te ține departe de stomatolog

O echipă de cercetători a creat un material plastic cu proprietăți antimicrobiene care ar putea fi folosit în stomatologie pentru a diminua impactul problemelor dentare.

Nu este o surpriză că gura noastră este murdară, la propriu. Streptococi, lactobacili, stafilococi și corinebacterii, toate acestea populează cavitățile noastre bucale și determină apariția afecțiunilor dentare, care, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot conduce la apariția complicațiilor întregii sănătăți a organismului. În prezent, datorită noilor descoperiri tehnice suntem cu un pas mai aproape de a scăpa de toate aceste probleme.

Oamenii de știință ce activează în domeniul stomatologiei au proiectat un dinte fals, printat 3D, care este capabil să curețe microbii înainte ca aceștia să afecteze alte țesuturi din cavitatea bucală. Andreas Herrmann, de la Universitatea din Groningen, împreună cu echipa sa, au dezvoltat un material plastic cu proprietăți antimicrobiene. Materialul poate ucide bacteriile când intră în contact cu acestea și nu este nociv pentru celulele vii, umane.

Pentru a obține acest efect deosebit, echipa de cercetători a preparat un amestec din săruri de amoniu antibicrobiene cu polimeri folosiți în stomatologie. Sărurile sunt încărcate pozitiv, iar această sarcină le permită să respingă membranele bacteriilor care sunt încărcate negativ, determinând distrugerea acestora prin explozie în urma contactului. Combinația de materiale, poate fi introdusă ulterior într-o imprimantă 3D pentru printarea de dinți înlocuitori ai celor naturali sau aparate ori proteze dentare.

Sursa: Techradar

Lasă un Răspuns