De ce NU trebuie să te speli pe dinţi imediat după masă

De ce NU trebuie să te speli pe dinţi imediat după masă

În ciuda faptului că majoritatea medicilor stomatologi recomandau, de regulă, spălatul dinților imediat după masă, un nou studiu a demonstrat că, în realitate, mecanismele fiziologice ale corpului uman sunt mult mai complexe și cel mai indicat ar fi ca, pentru a-i permite să își îndeplinească funcțiile în mod corespunzător, să evităm intervențiile  premature.

 După cum recomandă, de obicei, medicii stomatologi, este indicat să ne spălam pe dinți de cel puțin două ori pe zi, după micul dejun și înainte de a merge la culcare. Dr. Howard R. Gamble, președinte al Academiei de Stomatologie Generală, a întreprins un studiu împreună cu echipa sa de specialiști, care a demonstrat că spălatul dinților în prima jumătate de oră după o masă sau după servirea unei băuturi crește, de fapt, riscul apariției cariilor dentare.

Pe lângă faptul că organismul este predispus la episoade de reflux gastroesofagian în acest interval de 30 de minute, smalțul dinților este, de asemenea, extrem de sensibil datorită efectul acid pe care îl au zaharurile conținute de alimente asupra dinților.

Periajul în acest interval de timp poate coroda învelișul dinților, mai ales după consumarea de alimente acide sau bogate în zahăr, cum sunt dulciurile și fructele. În realitate, periajul dinților în intervalul scurt de după masă nu face altceva decât să împingă acidul cât mai adânc în smalțul dentar, deteriorându-l.

Unele ingrediente, precum sfecla roșie și afinele, conțin o cantitate mare de polifenoli care protejează organismul de boli, dar care, pe de altă parte, pătează dinții.

Oricât de tentant ar fi, nu este recomandat să curățăm dinții după ce mâncăm astfel de fructe, întrucât riscăm să îi deteriorăm. Este indicat să așteptăm, astfel, suficient de mult timp pentru ca glandele salivare să își ducă la bun sfârșit funcția de descompunere a bacteriilor și a acizilor din gură. În plus, atunci când te speli pe dinți, ai grijă să perii dantura cu mișcări circulare pentru a putea elimina mai eficient bacteriile dăunătoare din spațiile interdentare și de la rădăcina dinților.

Igiena orală corectă este esențială pentru sănătate, și include consulturi stomatologice regulate.

Sursa: Daily Mail

Lasă un Răspuns