Cum se tratează fistulele dentare

Cum se tratează fistulele dentare

O fistulă dentară reprezintă un pasaj anormal tubular care face trecerea dintr-o cavitate normală către o suprafață liberă sau într-o altă cavitate. Adesea, fistulele dentare apar în urma cronicizării unui abces dentar, dar sunt și alte situații care pot duce la apariția acestora.

Fistulele pot apărea ca rezultat al:
• Insuficienței capacității congenitale a organelor de a se dezvolta în mod corespunzător
• Abceselor
• Accidentărilor
• Radiațiilor
• Malignității
• Proceselor inflamatorii care erodează organele sau cavitățile învecinate

Toate acestea pot fi însoțite de febră și de frisoane, gust neplăcut, respirație urât mirositoare sau dureri de cap. În cazurile în care inflamația devine severă se poate ajunge la deformare facială, dizolvarea osului maxilarului și deteriorarea sau chiar moartea nervului. După pierderea acestuia durerea poate da semne de ameliorare dar aceasta nu este un semn care anunță începerea procesului de vindecare. Ameliorarea durerii poate fi considerată un semn al debutului procesului de distrugere a osului maxilar, ceea ce care va împiedica menținerea în poziție fixă a dintelui în alveola dentară, iar rezultatul va fi pierderea dintelui.

Dacă nu este tratată la timp, infecția se poate generaliza punând în pericol viața pacientului.

Tratamentul acestei infecții depinde de cauza fistulei și de localizarea acesteia.

Opțiunile de tratament includ:

Antibiotice: acestea sunt necesare pentru a elimina sau reduce numărul de microbi care cauzează infecția.

Chirurgie: Cele mai multe fistule necesită intervenții chirurgicale.

În cazul abceselor dentare: Pentru a trata în mod corespunzător a infecția, este necesar efectuarea unui drenaj cu scopul de a reduce numărul de microbi și reduce cantitatea de substrat pe care cresc aceștia.

Tratamentul include, de asemenea, drenarea abceselor și tratamentul de canal al dinților infectați. Ulterior, poate fi pornită terapia antimicrobiană.

Pentru a consolida rezultatele pozitive ale tratamentului în clinici se practică, de asemenea, terapii de restaurare dentară. Dintele afectat este tratat cu laser sau cu ultrasunete pentru a distruge toți agenții patogeni evitând, astfel, în același timp recidiva bolii în viitor.

Stomatologii recomandă pacienților să nu realizeze tratamentul fistulelor dentare la domiciliu, deoarece este ineficient și poate determina consecințe grave, care să culmineze cu intoxicația organismului.

În cele mai multe cazuri, dacă specialistul aplică tratamentul în timp util se va putea evita o intervenție chirurgicală iar dintele afectat va putea fi păstrat (dacă infecția periostului nu este suficient de gravă).

Lasă un Răspuns