Cum se realizează adiția osoasă (grefa osoasă) în stomatologie

Cum se realizează adiția osoasă (grefa osoasă) în stomatologie

Adiția osoasă este un tip de chirurgie orală care poată fi efectuată folosind mai multe tehnici diferite. Aceasta are scopul de a înlocui masa pierdută la nivelul osului maxilar. Pacienții, care au suferit extracții și ai căror dinți lipsesc de mai mulți ani, pot experimenta resorbția locală a osului maxilar. Pentru a înlocui dinții lipsă, prin protezare cu implant dentar, osul trebuie să fie mai întâi înlocuit.

Chirurgul oral poate folosi o grefă osoasă pentru a adăuga mai multă masă zonei afectate. Grefa osoasă autogenă este cel mai obișnuit tip de astfel de tehnologie utilizat. Procedura implică prelevarea de os dintr-o anumită zonă a corpului pacientului și altoirea acestuia pe osul maxilar. Șoldul este cea mai frecvent utilizată zonă pentru recoltarea acestui material.

O altă procedură, prin adiție de alogrefe, presupune adăugarea de masă osoasă umană provenită de la alt donator, în locul celei prelevate de la pacient. Materialul, care de obicei este donat de cadavre umane, este mai întâi bine sterilizat și testat înainte de a fi transferat la pacient. Treptat, acesta se absoarbe sau se asimilează în maxilarul natural al pacientului.

A treia abordare pentru adiția osoasă este tehnica aloplastică. Acesta presupune utilizarea unei grefe sintetice, sau create de om, care este compusă din fosfați de calciu.

O a patra abordare a acestei intervenții chirurgicale este xenogrefa. Materialul pentru această procedură este donat de animale, de obicei vaci. Treptat, organismul poate înlocui acest material altoit pe un os natural printr-un proces numit osteoinducție.

Sursa: Wise Geek

Lasă un Răspuns