Cum să te ferești de eroziunea smalțului dentar

Cum să te ferești de eroziunea smalțului dentar

Chiar dacă acordăm cu toții o atenție deosebită sănătății dinților, îi spălăm cu regularitate, și folosim tratamente de albire se întâmplă ca rezultatele acestor metode să nu ne mulțumească pe deplin. Ți se pare că dinții și-au pierdut strălucirea și nici dimensiunea lor nu mai e aceeași? Poate că nu ai luat în calcul toate pericolele ce-i pot afecta. Iată unele dintre cele mai puțin cunoscute.

Ero­ziu­nea dinților constă în pierderea ireversibilă a smalțului dentar (învelișul exterior al dintelui), cauzată de atacuri acide, nebacteriene. Dinții erodați prezintă de obicei fisuri sau crăpături pe suprafață, iar dentina, ce are o culoare mai închisă și mai gălbuie, este ex­pusă factorilor externi. Dizolvarea smalțului este efectul contactului acestuia cu factori interni (acidul gastric provenit din refluxul gastro-esofagian, de exemplu) sau externi (băuturi acide, ci­trice). De fiecare dată când dintele intră în contact cu mâncarea sau cu o substanță acidă, smalțul se sensibilizează pentru o scurtă perioadă scurtă de timp, pierzând din conținutul de minerale de la suprafața superficială a stratului dentar. Saliva are rolul de a neutraliza atacurile acizilor, refacând echilibrul natural. Dacă influența acizilor este continuă, saliva nu reușește să neutralizeze cu succes aciditatea și mici particule de smalț pot fi pierdute prin periaj. Astfel, de-a lungul timpului, suprafața dintelui începe să se erodeze.

Mâncărurile și băuturile acide au un ph scăzut și sunt extrem de dăunătoare sănătății smalțului dentar. printre cele mai nocive sunt bomboanele acrișoare, bău­turile răcoritoare, chiar și cele fără zahăr, sucurile sau unele ceaiuri de fructe, și unele vinuri, chiar dacă nu sunt dulci, sau nu conțin o cantitate mare de zahăr.

Ce poți face pentru a diminua efectele nefaste? Spe­cialiștii recomandă reducerea consumului de băuturi sau alte alimente acide pentru a evita contactul acestora cu dinții. De asemenea, este indicat să încheiem masa consumând lapte sau brînză, care au efect de neutra­lizare a acizilor.

Iată câteva exemple de alimente și băuturi cu un nivel scăzut de aciditate: vinul roșu, cu un ph de 3,4; sucul de mere/portocale, cu un ph cuprins între 3,4-3,7; grapefruitul, care are un ph de 3,2.

Ph-ul nu este singurul factor pe care trebuie să-l avem în vedere când vorbim de eroziunea acidă, deoarece indi­cele de aciditate este în strânsă conexiune cu cantitatea de saliva necesară pentru a neutraliza substanțele acide. De exemplu, apa carbogazoasă are un potențial redus de eroziune deoarece este neutralizată cu ușurință.

Lasă un Răspuns