Cum poți îngriji un dinte devitalizat?

Cum poți îngriji un dinte devitalizat?

Una din întrebările constante la care trebuie să răspundă medicii stomatologi se referă la situaţia specială şi modalitățile de îngrijire a dinţilor devitalizaţi. Adesea întrebările menționează: „De ce trebuie să îmbrac un dinte devitalizat? Nu-i putem pune o plombă?”

Iată câteva dintre motivele pentru care ar trebui să acordăm o atenție specială dinților devitalizați:

Dintele ajunge să fie devitalizat atunci când nervul acestuia a fost neutralizat, astfel dintele nu mai are vascularizație și, în final, nici viaţă. Nervul care a avea rolul de a oferi semnale dureroase şi/ sau infecţioase este îndepărtat prin tratamentul de canal, după care canalele în care s-a aflat nervul, aflate pe rădăcinile dintelui, vor fi obturate definitiv. În urma acestui tratament dintele rămâne fără viaţă, fără vascularizaţie internă ceea ce înseamnă că nu ar mai trebui să apară dureri la stimuli de orice fel, dintele urmând să devină casant. După o anumită perioadă de timp, smalţul ajunge să se comporte ca o sticlă şi apar fisuri în el, care pot duce apoi la fracturi care nu vor putea fi controlate şi/ sau anticipate. Așadar, nu putem şti niciodată ce se va întâmpla cu el, dacă rămâne devitalizat.

Factorii care influenţează recomandarea stomatologică de a îmbrăca dintele au ca punct de pornire două considerente majore:

Localizarea dintelui

Atunci când acesta se afla poziționat în spatele maxilareului este obligatoriu să fie îmbrăcat pentru că în această zonă forţa masticatorie este foarte mare, iar riscul de fractură crește foarte mult. Fractura nu se poate anticipa şi dacă se petrece la rădăcina acestuia, dintele va fi pierdut definitiv, iar medicul va fi nevoit să îl extragă.

Dacă dintele se află în zona din faţă, incisivi – canini, poziția acestuia poate fi întărită cu un pivot de fibră de sticlă care îl poate menține în condiții bune, însă din punct de vedere estetic acesta îşi va schimba culoarea în timp.

Muşcătura/ ocluzia

Cei mai mulţi dintre noi nu avem o muşcătură perfectă ceea ce face ca distribuția forţelor masticatorii să se facă în mod inegal,  ceea ce oferă  un motiv în plus pentru îmbrăcarea dinţilor devitalizați.

Cu aceste informaţii pacienţii pot lua decizia corectă în funcţie de ceea ce îşi doresc: viaţa mai lungă a dinţilor, estetică, protejarea lor şi a dinţilor vecini sau pot lăsa dinţii în voia sorţii.

Sursa: Ce se întâmplă doctore?

Lasă un Răspuns