Cum înveți copilul să nu aibă frică de stomatolog (II)

Cum înveți copilul să nu aibă frică de stomatolog (II)

Teama de vizita la dentist este o problemă frecvent întâlnită în stomatologia pediatrică. Noile studii ale experților în psihologie confirmă faptul că transmiterea emoțională a fricii de medicul dentist se realizează între membrii familiei.

Iată cum puteți modifica atitudinile obișnuite pentru a juca un rol pozitiv în transmiterea unor experiențe copiilor:

Copiii au nevoie de exemple de curaj

Părinții sunt cel mai bun exemplu pentru copii, de aceea, atunci când merg la stomatolog pentru intervenții ușoare, este indicat să fie însoțiți de copii, pentru a le da, astfel, un exemplu de curaj.

Fiți sincer cu copilul

Ascultarea activă și comunicarea sinceră cu copilul sunt elementele de bază pe care se construiește încrederea. Dacă copilul plânge că-l doare, este nevoie ca părintele să-l strângă în braţe și să-i spună că este alături de el, că știe și-l crede când spune că-l doare. Astfel, vă veți învăța copilul că durerea poate fi acceptată și puteți găsi împreună modalități de control a acesteia. Copilul nu trebuie păcălit că nu-l va durea. Așadar, părintele nu trebuie să facă o tragedie din faptul că micuțul simte durere, dar nici să îl învețe să o ignore.

Fiți alături de copil și construiți-i o imagine de sine pozitivă!

Atunci când copilul resimte o durere, părintele  trebuie să fie alături de copil, să-l sărute, să-i arate că-i pasă de suferinţa acestuia și, mai ales, să evite etichetările precum „prost”, „fricos”, „laș” etc. A învăța copilul să își construiască o imagine de sine adecvată, pozitivă, îl va ajuta pe acesta să poată face față oricărei provocări pe care o va întâlni în viață, inclusiv aceea de a merge la stomatolog.

Citește și: Cum înveți copilul să nu aibă frică de stomatolog (I)

Lasă un Răspuns