Cum înveți copilul să nu aibă frică de stomatolog (I)

Cum înveți copilul să nu aibă frică de stomatolog (I)

Teama de stomatolog este una dintre acele frici despre care psihologii spun că sunt „învăţate”, nu înnăscute. Aceasta se întâmplă deoarece copiii învață prin copierea reacțiilor, nefiind neapărată nevoie de prezența cuvintelor pentru a memora reacții sau lucruri, iar teama poate fi învăţată din copilărie, chiar înainte de apariția primului dințisor.

Psihologii spun că toate emoţiile și atitudinile părinţilor se transmit și copiilor. Astfel, dacă părinţii au avut o experiență neplăcută legată de tratamentele dentare, trebuie să aibă grijă să nu transmită copilului lor semnale negative atunci când împărtășesc emoțiile legate de experiența propriu-zisă, dacă nu doresc ca teama de stomatolog să fie preluată și de copii.

Iată câteva sfaturi, prin care putem ajuta copilul să treacă peste teama de stomatolog:

Obișnuiți copilul să folosească periuța de dinți și să se familiarizeze cu cabinetul stomatologic

Primul pas pe care îl pot face părinţii este să explice copiilor cum se folosește periuța de dinţi, să le povestească de unde vine dinţişorul, cum trebuie să aibă grijă de el și să aștepte cu bucurie apariția altor dințișori. Dacă durerea care însoţeşte apariția dințișorilor este transformată în tragedie, copiii vor avea tendința de a reacționa exagerat la orice altă încercare de normalizare a situației. Cel mai simplu este ca părinții să povestească micuților, cu sinceritate, că și ei s-au confruntat cu această problemă și să caute soluții pentru a-i ajuta să calmeze durerea.

Nu amenințați copilul cu stomatologul

Părinţii trebuie să le explice copiilor că un medic stomatolog are rolul de a repara problemele dentare și, foarte important, este indicat să nu îi amenințe, nici măcar în glumă, cu mersul la stomatolog sau la vreun alt doctor. Expresii precum „Dacă nu ești cuminte, te duc la doctor!” sau „Dacă nu faci X te duc la doctor!” sunt extrem de nocive și nu fac decât să crească anxietatea copilului în ceea ce privește medicii.

Creeați o rutină a îngrijirii dinților

În afară de efectuarea controalelor stomatologice regulate, de aproximativ 3-4 ori pe an, părinții trebuie să creeze o rutină plăcută a spălatului pe dinți. Copiii reacționează pozitiv la glume, cântecele, când mergeţi la spălat dinţii. Seara puteţi face un adevărat eveniment de familie, spălându-vă împreună pe dinţi. De asemenea, vă puteți folosi de animăluţul preferat al copilului care poate fi „ajutat” de copil să se spele și să verifice modul în care se spală pe dinţi.

 Citește și: Cum înveți copilul să nu aibă frică de stomatolog (II)

Lasă un Răspuns