Cum îngrijim implanturile dentare pentru a le prelungi durata de viață

Cum îngrijim implanturile dentare pentru a le prelungi durata de viață

Implanturile dentare sunt adesea recomandate ca lucrare prostetică de către medicii dentiști datorită ratei de succes de aproximativ 95%. Rezistența în timp a implanturilor este prelungită însă doar prin respectarea unui program riguros și corect de întreținere a acestora.

Iată care sunt principalii pași necesari în îngrijirea adecvată a implanturilor:

Efectuarea unor controale periodice

Primul control de rutină este indicat să se realizeze la 30 de zile de la finalizarea lucrării protetice pentru evaluarea stării de sănătate a gingiei și a implantului. Următoarele controalele periodice se stabilesc în funcție de cazul fiecărui pacient și pot varia ca perioadă de la 4 la 6 luni. Medicul stomatolog va evalua cantitatea de placă bacteriană depusă, aspectul țesuturilor și a lucrării protetice, ocluzia, stabilitatea protezei dentare, a bontului protetic și a implantului dentar precum și starea de sănătate generală a pacientului.

Ședințele de igienizare

Curățarea implantului se recomandă a fi realizată cu o frecvență de 3 ori pe an, mai des decât în cazul pacienților fără lucrări prostetice. Cu aceste ocazii medicul va realiza periaj și detartraj profesional, aplicând, de asemenea, tratamente de fluorizare pentru eliminarea depozitelor de tartru din zona subgingivală.

Respectarea igienei orale zilnice

Specialiștii recomandă folosirea zilnică a periuței dentare și a celei interdentare, a aței dentare, a dușului bucal și a apei de gură.

Periajul dentar este recomandat obligatoriu dimineața și seara. Periuțele cu peri medii și pastele de dinți cu particule slab abrazive, cu conținut de substanțe antitartru și antiplacă sunt cele mai indicate variante de tratament zilnic. Perierea dinților se face vertical, la fel ca în cazul dinților naturali.

Periajul interdentar este obligatoriu după mese. Periuța interdentară se folosește fără pastă de dinți și va ajuta la curățarea zonelor greu accesibile dintre implant și ceilalți dinți sau suprafața de sub corpul de punte (în cazul unei punți dentare).

Ața dentară se folosește obligatoriu seara înainte de periajul dentar. Se recomandă adecvarea diametrului aței dentare astfel încât să se potrivească spațiilor dintre lucrările protetice și dinții naturali.

Lasă un Răspuns