Cum funcționează gutierele de protecție a dinților

Cum funcționează gutierele de protecție a dinților

Gutierele sunt un dispozitiv intra-oral – poziționat pe arcada superioară, locul cel mai vulnerabil la traume – care dacă sunt folosite în mod corect, protejează buzele, obrajii și dinții de leziuni; reducându-se astfel posibilitatea de afectare a structurii danturii.

Pentru cei care poartă aparat dentar, există un motiv în plus pentru care se recomandă utilizarea de gutiere, datorită interacțiunii dintre aparatul dentar care se află în contact cu mucoasa, ceea ce facilitează tăieturile și leziunile acesteia. În acest caz, este necesară utilizarea de gutiere duble – pentru arcadele superioară și inferioară.

Protecțiile ar trebui să fie, de asemenea, utilizate în toate activitățile sportive, care presupun contact fizic dur, căzături sau coliziuni. Exemplu: hochei, handbal, fotbal, baschet, box, rodeo, surf, patinaj. De asemenea, sunt recomandate persoanelor care au nevoie de o protecție suplimentară pentru dinți. Exemplu: copiii care au suferit traume dentare și au nevoie de mai multă protecție.

Datorită avansului tehnologic vom putea, de acum înainte, urmări în timp real modul în care funcționează aparatul masticator și felul în care reacționează la diferitele acțiuni de bruscare a danturii. Companiile din industria de IT s-au gândit, astfel, la realizarea unor gutiere inteligente, conectate permanent la un smartphone care culege date ce sunt ulterior procesate pentru a oferi informații despre modul în care se comportă aparatele de protecție a danturii.

Unele companii, precum Performance HumanCentric, au dezvoltat niște gutiere speciale în care au introdus un termometru digital pentru a detecta supraîncălzirea organismului care afectează în mod semnificativ performanța sportivilor de elită. Toate informațiile sunt trimise, ulterior colectării, unui smartphone prin sistemul Wi-Fi.

O altă companie, din Seattle, au creat gutiere în care au introdus un accelerometru care măsoară coliziunile în timp real și impacturile experimentate de către sportivi, care ar putea cauza probleme asimptomatice, dar detectabile prin dispozitivul de protecție.

Sursa: NetDentista

Lasă un Răspuns