Cum ar putea ajuta spălatul pe dinți  la prevenirea unui atac de cord

Cum ar putea ajuta spălatul pe dinți  la prevenirea unui atac de cord

Periajul dinților este indicat pentru a îndepărta placa bacteriană, dar ar putea ajuta și la prevenirea atacurilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale, prin reducerea inflamației din organism la un nivel apropiat de ceea ce se poate realiza prin medicația cu statine, sugerează un nou studiu.

Oamenii de știință din SUA au efectuat un studiu pentru a cerceta dacă o pastă de dinți specială, care poate îndepărta placa bacteriană de pe dinți ar putea ajuta și la menținerea sănătății inimii.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care folosesc pasta de dinți specială au fost capabili de a elimina de două ori mai mult placă de pe dinți și reduce cu 29 la sută nivelurile de inflamație din organism decât cei care folosesc o pastă de dinți normală. Statinele reduc inflamația cu aproximativ 37 la sută.

Studiul a fost condus de prof Charles Hennekens, de la Florida Atlantic University, care a făcut parte din echipa care a descoperit beneficiul aspirinei pentru sănătatea inimii în anii 1990 și despre care s-a estimat că ar fi salvat mai mult de un milion de vieți prin cercetările sale.

În cadrul studiului, 61 de pacienți au primit fie pastă de dinți specială, fie din cea normală, după care au urmat un regim normal de utilizare a acestora timp de 60 de zile. Nivelurile plăcii bacteriene și inflamației au fost testate înainte și după studiu.

Cei care folosesc pasta de dinți au prezentat un nivel al plăci redus cu 49 la sută, comparativ cu 24 la sută pentru grupul de control. Inflamația, măsurată prin nivelul de proteină C reactivă, de asemenea, a scăzut cu 29 la sută pentru grupul special de pastă de dinți, dar a crescut cu 25 la sută pentru grupul de control.

Echipa lucrează în prezent la o propunere de grant pentru un studiu mai mare, care să cuprindă 6.000 de persoane cu boli de inimă pentru a vedea dacă îmbunătățirea sănătății orale ar putea preveni atacurile de inimă și accidenteler vasculare cerebrale pe parcursul mai multor ani.

Sursa: TelegraphUk

Lasă un Răspuns