Culoarea limbii tale îți poate indica bolile de care suferi

Culoarea limbii tale îți poate indica bolile de care suferi

În medicina chineză tradițională, există patru metode clasice de diagnostic:

  • Inspecția: a tenului, aspectul corpului, ochilor, pielii, părului, unghiilor, limbii, etc.
  • Ascultarea și mirosul: a sunetului vocii și respirației, etc.
  • Anchetarea: temperaturii corpului, transpirației, apetitului, setei, simptomelor corpului, mișcărilor intestinului, ciclului menstrual, etc.
  • Palparea: pulsului, zonelor dureroase, meridianelor corpului, etc.

Dintre acestea, cele două care suscită cel mai mare interes sunt inspecția limbii și palparea pulsului. Să aruncăm o privire mai în profunzime la motivul pentru care medicina chineza cercetează atât de atent limba.

În medicina chineza, limba este împărțită în 5 zone diferite și fiecare dintre acestea corespunde anumitor organe interne. Astfel,

  1. vârful limbii deține indicii importante despre elementul foc care corespunde sistemului vascular și inimii
  2. zona imediat următoare după vârful limbii indică starea elementului apă și este asociată sistemului respirator și imunitar
  3. centrul limbii corespunde pământului și este reflectă starea de sănătate a sistemului digestiv
  4. zonele laterale ale limbii sunt guvernate de lemn care corespunde ficatului și vezicii biliare
  5. spatele limbii este corespondentul elementului metal care reprezintă starea de sănătate a rinichilor, sistemului hormonal și glandelor sexuale.

Dacă limba are o culoare roz înseamnă că starea de sănătate a organismului este în general bună. În cazul în care se remarcă prezența unor pete albicioase, gălbui sau decolorări, acestea pot fi semne ale unor afecţiuni, pornind de la răceli până la probleme ale ficatului sau ale inimii.

Un roz prea pal poate fi un semn că sunteți pe cale să suferiți o răceală, indicând un sistem imunitar slăbit sau faptul că sunteți prea obosiți.

O limbă albicioasă poate indica că digestia este dificilă sau poate fi un semn de candidoză bucală.

Urmele gălbui prezente pe limbă pot fi semnele unei inflamaţii severe în corp.

Dacă vârful limbii este fierbinte, inima dumneavoastră ar putea avea ceva probleme de hiperactivitate sau tensiunea arterială este mărită.

Infecţiile respirarorii pot duce la apariţia unor pete de culoare roşie pe limbă.

Urmele de dinţi pe părţile laterale ale limbii ar indica o funcţionare deficitară a ficatului, iar dacă nuanţa acesteia în această zonă este una închisă la culoare, cu tente albăstrui, problemele ficatului ar putea fi unele grave.

Cât de bine funcţionează rinichii ne arată partea din spate a limbii, sau „rădăcina.” Prezenţa unor pete gălbui în această zonă ar putea fi și un semn al unei infecţii urinare.

Limba de culoare neagra apare astfel atunci când papilele gustative se alungesc și capătă o tenta întunecată. Nu este un fenomen dureros, insa de obicei limba de aceasta culoare este vâscoasă, încărcată.

Nu trebuie confundat acest aspect cu o micoză, deoarece pigmentația anormală este deseori determinată de abuzul de antiseptice, de consumul de antibiotice sau de fumat.

Limba neagra este semnul acumulării în exces a bacteriilor în cavitatea orala.

Acesta este rezultatul fumatului excesiv, dar și al unei igiene orale necorespunzătoare.

De asemenea, suprafața neagra a limbii arata un consum insuficient de fibre, fructe sau legume.

La persoanele care au valorile fierului scăzute, limba ar putea avea un aspect catifelat și decolorat. Oricine bea cafea, fumează sau mestecă tutun poate avea limba de culoare maronie.

Lasă un Răspuns