Coroanele dentare cu un aspect estetic excelent: zirconiul

Coroanele dentare cu un aspect estetic excelent: zirconiul

Coroanele de zirconiu îmbină aspectul estetic deosebit cu rezistența în timp a materialului și, de aceea, reprezintă cele mai bune opțiuni pentru lucrările de restaurare atât a dinților laterali (molari și premolari) cât și a celor frontali. În acest fel sunt satisfăcute cerințele estetice de culoare, transparență, textură a suprafeței, dar și necesitatea rezistenței lucrării la procesul de masticație.

Zirconiul în stomatologie

Zirconiul a devenit în ultimul timp materialul folosit cu predilecție pentru realizarea coroanelor dentare. Oxidul de zirconiu este un material foarte rezistent utilizat în medicina reparatorie pentru realizarea protezelor osoase.

Una din calitățile majore ale zirconiului, care îl recomandă pentru lucrări protetice, este lipsa coroziunii. Astfel, reacțiile gingivale cum ar fi lizereul (dunga) cenușie din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu vor mai apărea. De asemenea, gustul metalic atât de deranjant al plombelor clasice va fi inexistent în cazul unei lucrări dentare ce folosește ca material zirconiul.

Coroanele de zirconiu sunt mai ușoare decât cele pe suport metalic, așadar acomodarea organismului la noile lucrări va fi mult îmbunătățită.  Acest fapt este extrem important în cazul punților dentare care conțin mai multe elemente. Mai mult decât atât, s-a constatat că nu există pacienți alergici la zirconiu, acest material dovedindu-se a fi biocompatibil și bioinert.

Din punct de vedere termic, zirconiul este inert. Deoarece nu conduce căldura, diferențele termice nu se vor transmite pulpei dentare (nervului), ceea ce determină scăderea riscului de apariție a iritației pulpare. Caracteristica aceasta a convins inginerii proiectanți din industria aerospațială să folosească zirconiul ca scut termic la rachetele ce ajung în spațiul din afara câmpului terestru.

Lucrările având ca material zirconiul sunt realizate prin modificare structurii interne a acestuia de către un computer care fațetează un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorită adaptării extrem de precise a dimensiunilor și formelor, coroanele de zirconiu pot fi cimentate cu materiale biocompatibile care nu produc iritații pulpare.

Tehnologia sofisticată utilizată pentru realizarea lucrărilor din acest material, precum și faptul că zirconiul de calitate este scump, fac ca prețul unei coroane de acest tip să fie destul de ridicat. Pentru a depăși bariera prețului, anumiți producători au ales să realizeze coroane cu un conținut scăzut de zirconiu pentru a obține un produs mai ieftin. Studiile au arătat însă că aceste coroane mai ieftine sunt insuficient de rezistente pentru a suporta presiunile masticatorii fără a se sparge.

În concluzie este mai bine să evitați coroanele ieftine de zirconiu. Acesta este un material de calitate obținut printr-un proces tehnologic complex iar calitățile sale justifică pe deplin prețul ridicat.

Lasă un Răspuns