Complicațiile determinate de sarcină și greutatea din timpul acesteia asociate cu defecte ale smalțului dinților

Complicațiile determinate de sarcină și greutatea din timpul acesteia asociate cu defecte ale smalțului dinților

La cea de a 93-a Sesiune Generală și Expoziție a Asociației Internaționale pentru Cercetare dentară, cercetătorul Bertha A. Chavez Gonzalez, de la Universitatea Minas Gerias, Lima, San Borja, Peru, a prezentat un studiu intitulat „Greutatea la naștere și complicațiile din timpul sarcinii asociate cu defecte ale smalțului.”

Acest studiu reprezentativ a avut scopul de a evalua asocierea dintre greutatea la naștere și severitatea dezvoltării defectelor de smalț (DDE), în dentiția primară. Probele a fost cuprinse dintr-un număr de 1309 copii de cinci ani, înscriși la grădiniță în orașul Belo Horizonte, MG, Brazilia.

Copiii au fost examinați la școală pentru diagnosticul de DDE. Mamele au răspuns unui chestionar care conține informații despre complicațiile din timpul sarcinii.

Răspunsul variabilelor a fost dihotomizat în categorii care înregistrau o gravitate mai mare și mai mică a defectelor de dezvoltare ale smalțului, în funcție de locația DDE, atunci când în sectorul anterior a fost considerată minoră iar când defectele apăreau în regiunea posterioară sau ambele, s-a constatat o mai mare severitate.

Covariabilele au fost stabilite în funcție de genul copilului, greutatea la naștere, prematuritate, vârsta mamei în timpul sarcinii și complicațiile din timpul sarcinii.

Prevalența DDE cu o mai mare severitate și una minoră a fost de 22,7% și, respectiv, 77,3%. Analiza de regresie Poisson a modelului ajustat arătat o prevalență mai mare a DDE în rândul copiilor cu greutate mică la naștere. Cercetătorii au ajuns la concluzia că greutatea mică la naștere și hipertensiunea din timpul sarcinii pot fi considerate factori de risc pentru severitatea DDE.

Aceasta cercetare este susținută de următoarele agenții situate în Brazilia: Fundacao de Amparo o Pesquisa face Estado de Minas Gerais, Fundacao Capes Ministério da Educação și Ministerio da Ciencia, Tecnologia e Inovação.

Sursa: Medical News Today

Lasă un Răspuns